Sánchez defensa obertament l'amnistia davant del PSOE

El líder socialista admet que ho fa des de "la necessitat", però la justifica per avançar en la "convivència"

4 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, al comitè federal del partit

MadridTres setmanes després de pronunciar per primer cop la paraula públicament, Pedro Sánchez ha fet un pas definitiu cap a l'amnistia i l'ha defensat obertament davant del PSOE. "Catalunya està llesta per al retrobament total. Els representants de més del 80% dels catalans donen suport a aquesta mesura i per aquestes raons, en el nom i en l'interès d'Espanya, en defensa de la convivència entre espanyols, defenso avui l'amnistia a Catalunya pels fets ocorreguts el 2017". Així s'ha pronunciat en el discurs amb què ha obert la reunió del comitè federal dels socialistes, màxim òrgan del partit entre congressos, convocada aquest dissabte per avalar la consulta a la militància sobre l'acord de coalició amb Sumar. El president del govern espanyol i secretari general del PSOE ha deixat clar que votar sí a reeditar l'executiu amb els de Yolanda Díaz implica acceptar la mesura de gràcia als independentistes encausats pel Procés.

Si bé la pregunta que es formularà a les bases socialistes no menciona l'amnistia –"¿Dones suport a l'acord per formar un govern amb Sumar i aconseguir el suport d'altres formacions polítiques per assolir una majoria necessària?", planteja–, sí que se sobreentén que donar carta blanca a pactar per aconseguir el vot favorable d'ERC i Junts a la investidura vol dir donar el vistiplau a l'amnistia, el principal cavall de batalla de l'independentisme en les negociacions. El moviment fet per Sánchez davant dels seus indica que les converses encaren la seva recta final, segons fonts del PSOE, que creuen que podrien culminar en un acord la setmana que ve.

Sánchez ha admès que s'ha vist forçat a empassar-se l'amnistia forçat per l'aritmètica parlamentària. No entrava en els seus plans aprovar-la ara, però ha fet seva la dita que diu que "s'ha de fer de la necessitat virtut". Segons el líder socialista, "sempre" ha estat conscient que "calia prosseguir pel camí del retrobament i que això implicaria mesures addicionals de gràcia en el futur" que continuessin la via empresa amb els indults i la reforma del Codi Penal per eliminar la sedició. El 23-J ha propiciat que aquestes "mesures addicionals" s'hagin de concretar abans del 27 de novembre, data límit per ser investit si vol evitar una repetició electoral.

"L'amnistia no és un fi en si mateix, ni és la fi del camí. És un mitjà", ha insistit. Un mitjà que li serveix per continuar al Palau de la Moncloa i per "avançar en la normalització de la política". Una agenda "de retrobament" que, ha argumentat, també ha tingut com a resultat la victòria del PSC el 23-J. "Estic convençut que val la pena", ha assegurat, sense tancar la porta a fer nous passos per resoldre el conflicte davant de la direcció del PSOE i dels barons autonòmics entregats gairebé unànimement a Sánchez. A la sortida, molts d'ells han expressat agraïment a la sinceritat del seu líder i han celebrat que hagi estat clar sobre l'amnistia.

Un pas "discutible"

La imatge d'unitat al PSOE l'ha trencat el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que ha qüestionat gairebé en solitari la mesura de gràcia. L'exdiputat Odón Elorza també ha fet "reflexions crítiques sobre l'estratègia", en paraules seves a X, però qui ha abanderat l'oposició a la negociació amb l'independentisme ha estat Page, que ha argumentat que no ha de tenir només els límits de la Constitució, que en el PSOE es donen per descomptats, sinó també de la "coherència" i els "valors" del partit. Ara bé, més enllà del soroll mediàtic, Page no demanarà a la militància que voti en contra de l'acord.

El president de Castella-la Manxa, Emilano García-Page, en una atenció als mitjans abans del comitè federal del PSOE

La consulta començarà telemàticament dilluns i s'allargarà fins divendres a les 12 hores. L'endemà, dissabte 4 de novembre, els afiliats podran votar presencialment fins a les 20 hores. Hi ha 172.600 militants amb dret a vot i els resultats es faran públics el diumenge 5 de novembre. El comitè federal ha donat el vistiplau al procediment per aclamació. Amb aquest procediment ja en marxa, la líder de Sumar, Yolanda Díaz, també ha augurat en un acte aquest dissabte a Madrid que "en breus dies" hi haurà investidura i es formarà el govern de coalició.

El PSC: "Sí a l'amnistia"

Aquest diumenge el líder del PSC, Salvador Illa, reuneix el consell nacional dels socialistes catalans i hi demanarà a la militància un suport "sense reserves" al plantejament de Sánchez. Fonts dels socialistes catalans han explicat que en la seva intervenció al comitè del PSOE, Illa ha dit "sí a l'amnistia" perquè és dir "sí a la convivència, al retrobament, a la generositat sense ingenuïtat i un sí a la Constitució espanyola". "La millor garantia que no es reactivi el Procés és que Pedro Sánchez continuï sent president del govern d'Espanya", ha defensat.

El PP: "No és convivència, és conveniència"

El PP, en plena ofensiva contra l'amnistia, ha carregat contra el discurs de Sánchez. "No és convivència, és conveniència", ha replicat el líder popular, Alberto Núñez Feijóo, en un missatge a X en què també demana sotmetre l'amnistia "a la decisió de tots els espanyols i no només a l'aplaudiment dels càrrecs que ell mateix va nomenar". Aquest diumenge la dreta i la ultradreta –en actes separats– tornaran a sortir al carrer per protestar contra l'amnistia. Vox ho farà a Madrid en una concentració convocada per la Fundació Denaes i el PP a Màlaga, en un acte del partit.

stats