Política 04/03/2021

Sánchez proclama la "derrota d'ETA" en una destrucció simbòlica del seu armament

Trapero ha encapçalat la representació dels Mossos en l'escenificació, una dècada després que la banda cessés l'activitat

2 min
Una màquina piconadora trepitja armes utilitzades per ETA, en un acte de destrucció simbòlica

Valdemoro (Madrid)Una dècada després del cessament de l'activitat armada d'ETA, però evocada dia rere dia en debats al Congrés, Pedro Sánchez ha presidit aquest dijous un acte simbòlic de destrucció de 1.377 armes de l'organització terrorista basca i dels GRAPO. "Qui entrega les armes accepta la veritat. Avui s'aixeca acta de la derrota d'ETA vers la democràcia espanyola", ha proclamat el president espanyol en la seva intervenció.  

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acte ha tingut lloc en un dia gris —meteorològicament parlant– a l'escola de guàrdies joves Duque de Ahumada, situada al municipi madrileny de Valdemoro, en presència de diversos ministres; la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado; representants dels cossos i forces de seguretats de l'Estat –Josep Lluís Trapero i Ferran López han encapçalat la delegació dels Mossos d'Esquadra–; les forces armades; policies locals; Institucions Penitenciàries, i associacions de víctimes del terrorisme. Qui no hi ha volgut assistir és cap altre partit polític, tampoc el PP, per bé que el ministeri de l'Interior havia convidat el seu president, Pablo Casado; la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i els expresidents Mariano Rajoy i José María Aznar. 

Destrucció d'armes

L'acte ha començat amb un minut de silenci i, seguidament, s'ha destapat la lona que cobria tot el material. Una màquina piconadora ha trepitjat una de les columnes d'armes, sense arribar a trencar-les, perquè la fundició real la farà pròximament la Guàrdia Civil. Es tracta d'armes que es trobaven sota custòdia de la intervenció d'armes de la comandància de la Guàrdia Civil de Madrid vinculades a sumaris judicials instruïts per l'Audiència Nacional entre el 1977 i el 2005. N'han quedat fora les que encara estan subjectes a procediments judicials i les entregades per autoritats franceses el febrer del 2018, que formaven part d'una cinquantena de procediments instruïts a França entre el 1999 i el 2009. 

Ha estat, doncs, una destrucció simbòlica de fusells, subfusells, revòlvers, pistoles i altre material que significa, segons el govern espanyol, la derrota d'aquells que es creien amb un "poder paral·lel a les institucions del país", tal com ha volgut deixar clar el president del Centre Memorial de Víctimes del Terrorisme, Florencio Domínguez. Sánchez ha recordat precisament el paper de les víctimes d'ETA i ha comparat el "terrible eco dels trets" amb les veus de les persones que van perdre la vida i les seves famílies en atemptats.

Conversa Sánchez-Trapero

L'escenificació ha estat breu i el discurs de Sánchez s'ha vist en un moment alterat pel soroll d'un helicòpter que sobrevolava el recinte. Ha estat més extensa, en canvi, l'estona de converses entre els presents. S'ha pogut veure el president espanyol i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, conversar amb Trapero, i poc abans també ho havia fet el ministre de Política Territorial, Miquel Iceta. Fonts de la Moncloa no han volgut revelar aquestes converses "privades" i les han emmarcat en un "agraïment" a qui ha fet acte de presència.

stats