Política 22/01/2016

Sánchez no recull (per ara) el guant a Iglesias: "És el torn de Rajoy"

El líder del PSOE accedeix a negociar amb Podem, però un cop fracassi el PP. "Els nostres votants no entendrien que Pablo i jo no ens poséssim d'acord", diu

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Felip VI amb Pedro Sánchez a la Zarzuela / EFE

MadridPedro Sánchez no recull, per ara, el guant a Pablo Iglesias. Defensa que "en democràcia són fonamentals els terminis i els procediments" i que ara és "el temps, el torn i la paraula de Rajoy". "No hi ha dreceres en democràcia", ha assegurat en roda de premsa des del Congrés després de l'audiència amb Felip VI. Amb tot, el secretari general del PSOE acceptarà parlar amb el líder de Podem un cop Rajoy fracassi en la investidura i sigui el seu torn. "Els nostres votants no entendrien que Pablo i jo no ens poséssim d'acord", ha assegurat, una consigna que ja havia enviat tant en campanya com després dels resultats del 20-D

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iglesias ha fet saltar pels aires aquest divendres tota l'estratègia del PSOE amb l'anunci, després de reunir-se amb el rei, que tenen la intenció de formar un "govern del canvi" amb els socialistes i IU en què Pedro Sánchez seria el president i Pablo Iglesias, el vicepresident. Ha estat el mateix Felip VI qui ha comunicat la notícia al secretari general del PSOE. "He entrat a la Zarzuela sense un govern i sembla, pel que he vist als mitjans, que ja tinc els ministres nomenats", ha dit amb ironia.

Sánchez ha evitat entrar en el terreny pantanós de ja començar a negociar els noms d'un executiu i, parafrasejant a Julio Anguita, com ha fet tantes vegades Podem, ha assegurat que per ara només parlarà de "programa, programa, programa". En aquest sentit, també ha tornat a posar sobre la taula els vuit eixos per a qualsevol negociació. El líder del PSOE vol que el diàleg sigui sempre amb "llum i taquígrafs", i assegura que no té problemes, com demana Podem, que les reunions per intentar arribar a un acord siguin en "streaming".

La línia vermella del referèndum

Tampoc ha volgut mullar-se, per ara, sobre la condició de celebrar un referèndum a Catalunya que esgrimeix En Comú Podem. Iglesias ha volgut minimitzar aquest divendres que sigui una línia vermella i s'ha mostrat disposat al diàleg, a canvi de l'existència d'un ministeri de la "plurinacionalitat" comandat pel portaveu de la confluència catalana, Xavier Domènech.

Sánchez ha recordat que el PSOE ha estat el partit que ha liderat les últimes mesures amb el PP i C's a favor de la unitat d'Espanya i que ell va ser el primer de trucar a Rajoy després d'aprovar-se la declaració de ruptura. "Crec que no només amb el que dic sinó també amb el que he fet queden clares les prioritats del PSOE i les que tinc jo", ha assegurat.

Mentre que Podem veu amb bons ulls arribar a un acord perquè ERC s'abstingui en la investidura, el PSOE ja ha assegurat que no buscarà el suport dels republicans.

Un canvi d'estratègia d'última hora

Sánchez ha hagut de decidir en només una hora si demanava al monarca que el primer debat d'investidura fos per a Mariano Rajoy o bé per a ell mateix. Tant Podem com el PSOE eviten entendre's i des de fa setmanes que a Madrid es viu una batalla per imposar el relat de per què pot ser que els PP torni a governar o bé s'acabi anant a un escenari d'eleccions anticipades.

El líder del PSOE i el de Podem només han parlat dues vegades des del 20-D, una mostra de la tensió entre els dos parits. El líder del partit morat ha reclamat aquest divendres als mitjans "màxima transparència", que assumeixin la seva "responsabilitat en el futur" d'Espanya i que permetin posar "el diàleg sobre la taula". Però la por d'un possible pacte dels socialistes amb Podem i el suport dels "separatistes" ja fa dies que s'ha estès per la premsa madrilenya.

stats