Política 21/08/2020

Sànchez, Rull, Turull, Junqueras i Romeva demanen a la jutge que els reactivi el tercer grau sense esperar al Suprem

Qüestionen que es mantingui la suspensió quan encara no hi ha recurs de la Fiscalia

Ara
2 min
Josep Rull i Jordi Turull, a les portes del Suprem el 23 de març.

BarcelonaLa defensa de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull ha presentat un recurs contra la interlocutòria en què la jutge de vigilància penitenciària número 5 avala el tercer grau però els manté a la presó a l'espera de la decisió del Tribunal Suprem. L'escrit indica que "no té sentit" mantenir una mesura cautelar si la magistrada considera que no té base legal i que "l'hipotètic recurs d'apel·lació" de la Fiscalia és "un futurible" que no se sap "si passarà o no". Per això reclamen que se'ls deixi sortir de la presó mentre la Fiscalia no interposi el recurs. La defensa qualifica de "brillants" els arguments de la jutge, que apuntava que la Fiscalia actuava amb criteris "propis d'un sistema decimonònic".

L'escrit exposa que en la situació actual caldria un recurs de la Fiscalia i una posterior decisió del Tribunal Suprem perquè es pogués aplicar el tercer grau i els presos poguessin sortir. "Si el ministeri fiscal decideix no interposar recurs d'apel·lació, què passa amb els dies que s'ha mantingut la suspensió del tercer grau?", es pregunta.

També argumenta que s'ha de tenir en compte que la magistrada "defensa sense embuts la nul·la perillositat" dels presos i, per tant, "la inexistència del risc de trencament de condemna o reiteració delictiva".

El recurs presentat aquest divendres s'interposa "només" contra la decisió de mantenir-los a la presó i avala la resta. "Aquesta part subscriu en la seva integritat els brillants raonaments de fons de la interlocutòria", segons apunten els tres recursos signats per l'advocat de la defensa, Jordi Pina.

Junqueras i Romeva també mouen fitxa

La defensa del president d'ERC, Oriol Junqueras, i de l'exconseller Raül Romeva també ha mogut fitxa en la mateixa direcció. La decisió de revocar-los el tercer grau, segons la defensa, "vulnera de forma flagrant" el dret de Junqueras i Romeva a una tutela judicial efectiva. Segons es recull en l'escrit, el manteniment de la suspensió del tercer grau sense haver estat requerida és "contrària al dret al procés amb totes les garanties".

Va ser aquest dimecres quan la jutge de vigilància penitenciària 5 de Catalunya, María Jesús Arnau Sala, va avalar el tercer grau pels presos desestimant el recurs de la Fiscalia.

En la interlocutòria exposava que els set condemnats per l'1-O han de seguir a la presó fins que el Tribunal Suprem resolgui de manera definitiva els recursos d'apel·lació presentats.

La magistrada apuntava que els arguments de la Fiscalia són "esbiaixats i interessats" i que es basen en principis "més propis d'un sistema decimonònic i històric de l'Estat anterior al segle XX i molt anteriors" a la Constitució i a la normativa penitenciària vigent.

En la seva argumentació, l'escrit de la jutge afegia que el que es desprèn dels arguments de la Fiscalia és que vol "donar un càstig exemplar als condemnats en aquesta causa".

stats