Política 29/07/2020

Sánchez demana per carta a Torra i Urkullu que assisteixin presencialment a la conferència de presidents

La casa reial anuncia que Felip VI també assistirà a la reunió de divendres a la Rioja

Ara
2 min
Sánchez demana per carta a Torra i Urkullu que assisteixin presencialment a la conferència de presidents

MadridEl cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, ha enviat una carta al president Quim Torra i al lehendakari Iñigo Urkullu en què els demana que vagin de manera presencial a la conferència de presidents que tindrà lloc divendres a la Rioja, davant la petició dels dos dirigents que es faci de manera telemàtica. En les missives, Sánchez ha traslladat als dos presidents autonòmics la "necessitat" d'aquesta reunió, en la qual informarà del pla de reconstrucció que va sorgir de l'acord entre els líders europeus.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Sol·licitem comprensió cap al nostre esforç per arbitrar entre els diferents interessos per assolir un sistema que permeti garantir la solidaritat entre territoris, la justa distribució dels recursos públics i la capacitat de les comunitats autònomes per exercir tots els serveis de la seva competència", es pot llegir en les dues cartes. Així mateix, Sánchez trasllada als dos presidents que té intenció de convocar la conferència de presidents autonòmics amb periodicitat mensual, alternant la modalitat presencial i telemàtica, en funció de les matèries que s'abordin.

En la missiva enviada a Torra, Sánchez apel·la a la "importància" de la seva presència i insisteix que aquesta conferència "ha de ser presencial". "És el moment de dialogar, de compartir posicionaments i de seguir possibilitant l'esperit d'unitat i compromís", sentencia el cap de l'executiu espanyol. A la carta adreçada a Urkullu, que és més extensa que la de Torra, Sánchez garanteix al lehendakari que la reunió de la comissió mixta del concert econòmic se celebrarà "en el termini més breu possible" i justifica el retard d'aquesta convocatòria per la pandèmia de covid-19.

El lehendakari va comunicar en els últims dies que no tenia previst anar a la Rioja perquè considera que s'ha de convocar anteriorment aquesta comissió del concert basc, mentre que Torra ha demanat participar-hi de manera telemàtica per la situació epidemiològica de Catalunya.

D'altra banda, segons ha confirmat la casa reial, Felip VI assistirà a la conferència de presidents que tindrà lloc a Sant Millán de la Cogolla. El rei presidirà l'obertura oficial de l'acte i mantindrà una trobada informal amb el president del govern espanyol i amb els líders autonòmics abans de l'inici de la reunió.

Serà la segona ocasió en què el monarca anirà a aquesta reunió amb els líders autonòmics i el govern espanyol, després que assistís també a la conferència de presidents que va tenir lloc el 2017 a Madrid durant el mandat de Mariano Rajoy. Aleshores els governs de Catalunya i el País Basc van decidir no anar a aquesta reunió a Madrid, cosa que previsiblement es podria repetir ara, ja que de moment tant Torra com Urkullu segueixen decidits a no assistir-hi.

stats