Política 30/10/2019

Sánchez: "La violència a Catalunya és fruit de la pèrdua de mobilització i l'augment del radicalisme"

El líder del PSOE rectifica i diu que portarà la Declaració de Granada i Barcelona al programa

Ara
3 min
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu

BarcelonaTan sols 24 hores després d'haver reiterat que l'enduriment del to amb Catalunya li ha funcionat, si més no, en el baròmetre del CIS, el president del govern espanyol en funcions es referma en l'estratègia. "La violència a Catalunya és fruit de la pèrdua de mobilització i l'augment del radicalisme", ha considerat aquest dimecres Pedro Sánchez: "L'independentisme està atrapat en les seves pròpies mentides".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A poc més d'un dia perquè s'obri la cursa electoral, Sánchez ha assegurat que les imatges de protestes i aldarulls de les últimes setmanes a Catalunya arran de la sentència del Procés evidencien un "fracàs del moviment independentista, si més no des del punt de vista polític". "És un moviment a contracorrent que no ha trobat cap mena de suport a l'exterior", ha apuntat el líder del PSOE, al mateix temps que ha reiterat que la independència "no arribarà mai". En aquest sentit, Sánchez ha recriminat les "falses denúncies" que, segons el seu parer, esperona l'independentisme i que permeten als "més radicals justificar la violència", en referència a expressions com "presos polítics" i afirmacions com que "Espanya no és una democràcia".

Reflexió en l'independentisme

Al programa matinal Espejo público, d'Antena 3, el cap de l'executiu en funcions ha demanat "ser conscients" que a Catalunya "hi ha un problema de convivència i no d'independència", i que per contrarestar-lo "cal tornar a forjar un nou acord de convivència". D'acord amb aquesta premissa, i hores després que s'hagi filtrat l'esborrany del programa electoral socialista en què s'esborra la millora de l'autogovern i s'incorpora el rebuig frontal a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, Sánchez ha matisat: "És un esborrany inacabat, és clar que hi inclourem la Declaració de Granada".

"M'agradaria que els representants polítics independentistes hi reflexionessin", ha manifestat en al·lusió a les paraules amb què l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell va admetre que l'independentisme "no havia mostrat prou empatia" amb aquells ciutadans catalans no independentistes. "Si hi ha una cosa que demostren aquestes expressions és que la independència no arribarà mai", ha indicat Sánchez.

Línies vermelles a Unides Podem

Encara en clau catalana, el líder socialista ha recordat que tant Unides Podem com En Comú Podem, a Catalunya, "defensen l'autodeterminació i l'existència de presos polítics". Dos fronts que, per a Sánchez, són "decisius i determinants" a l'hora de dubtar de possibles pactes postelectorals amb els de Pablo Iglesias.

També tenen com a línia vermella les crítiques a les càrregues policials que tant des de Madrid com des de Barcelona ha llançat la formació lila arran de les actuacions de Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional per reprimir les protestes contra la sentència del Procés. "No es poden equiparar les accions dels violents amb la resposta de les forces i cossos de seguretat", ha reflexionat Sánchez.

"Hem desplegat durant els últims mesos un nombre important de forces i cossos de seguretat de l'Estat" a Catalunya, ha defensat el socialista, que ha apuntat: "Hem fet un exercici d'anticipació i de coordinació amb els Mossos".

No obstant això, els dards no han anat tan sols dirigits a la formació amb què va aconseguir tombar el govern de Mariano Rajoy l'estiu del 2018, sinó que també han apuntat al partit taronja, Ciutadans. "El 28 d'abril hi havia molts ciutadans que no sabien què se n'acabaria fent, del seu vot", ha rememorat Sánchez, que ha continuat: "Segur que no imaginaven que Albert Rivera no tan sols no serviria per garantir el sistema polític espanyol, sinó que el bloquejaria". "Tampoc s'imaginaven que Iglesias votaria en contra del PSOE".

En tot cas, la recepta per desfer el bloqueig polític de l'Estat és indiscutible per al president espanyol en funcions: anar a les urnes el 10 de novembre. Sánchez ha cridat la ciutadania "a mobilitzar-se per desbloquejar la situació i així garantir una majoria forta que combati els reptes d'Espanya" que, ha insistit, "no són pocs ni menors". Segons el seu parer, la fortalesa parlamentària a què apel·la "només la pot garantir el PSOE".

stats