Política 12/04/2013

Pujol, Montilla i Herrera recorden Santiago Carrillo com "l'amic de Catalunya"

Els dirigents participen en un acte d'homenatge i de presentació del darrer llibre del exlíder comunista: Mi testamento político

Sara González
2 min

Barcelona"L'amic de Catalunya". Així han definit a Santiago Carrillo els dirigents que avui l'han homenatjat com a figura clau del comunisme espanyol. Durant l'acte al Centre Cultural del Círculo de Lectores on ha estat presentat Mi testamento político, el llibre pòstum de Carrillo que ha pogut publicar-se gràcies a la col·laboració de la seva família, els assistents han destacat la comprensió que sempre va mostrar Carrillo amb els anhels de la nació catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'acte hi han assistit la dona i dos dels fills de Carrillo, també els expresidents Jordi Pujol i José Montilla i el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, entre altres. Pujol, que ja ha deixat clar d'entrada que ell no ha compartit mai l'ideari comunista, ha destacat "el sacrifici de moderació i realisme" que van fer els comunistes durant la Transició. "La van salvar més ells que no pas altres i a ells no els va afavorir", ha destacat l'expresident, que ha confessat haver sentit "admiració" pel "voluntarisme" comunista.

L'expresident Montilla ha assegurat que la millor manera d'homenatjar Carrillo és "refermar el compromís per recuperar el terreny perdut en la lluita per la justícia social". El dirigent socialista ha destacat la comprensió que va tenir l'exlíder comunista de la "personalitat catalana". "Ha estat un amic de Catalunya, un dels polítics que millor ha entès Catalunya i la seva necessitat de trobar un encaix en la realitat plurinacional d'Espanya", ha subratllat.

Joan Herrera ha recordat Carrillo com un "amic de la nova Iniciativa" i ha destacat que el va impressionar la "lucidesa" de Carrillo per "interpretar el moment en el qual vivia". "És un gran amic de Catalunya i necessitaríem tants com ell per intentar resoldre la relació entre Catalunya i Espanya", ha dit Herrera.

Santiago Carrillo Menéndez, fill de Santiago Carrillo, que va morir el 18 de setembre de l'any passat, ha subratllat que efectivament el seu pare tenia una "relació especial" amb Catalunya perquè creia en el seu caràcter nacional i perquè la considerava essencial per articular "una Espanya progressista". Carrillo Menéndez ha explicat, a més, que el seu pare tenia molt clar que el llibre que avui s'ha presentat seria la seva última publicació.

stats