Protagonista Col·lateral

Santos Cerdán, el dirigent del PSOE destinat a fotografiar-se amb Puigdemont

L'expresident de la Generalitat insisteix que a la trobada, encara que fos informal, hi hauria d'assistir Pedro Sánchez

2 min
El secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, en una imatge recent.

BarcelonaLes negociacions per a la investidura espanyola entre el PSOE i Junts avancen i aquest divendres el candidat a la reelecció, Pedro Sánchez, s'ha trobat amb la líder juntaire al Congrés, Míriam Nogueras. Si tot continua fluint, també s'acosta el moment de la fotografia d'un alt dirigent socialista amb l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. I aquí és on guanya pes Santos Cerdán (Milagro, Navarra, 1969), mà dreta del president espanyol i secretari d'organització del partit. Tot i que des de Junts insisteixen que hauria de ser Sánchez, fonts socialistes apunten que Cerdán és una opció més viable tenint en compte el desgast d'una fotografia com aquesta. Qui és Santos Cerdán?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És un polític de partit que mou els fils interns del PSOE, sense gaire projecció pública. Va ser nomenat secretari d'organització el 2021, en substitució de José Luis Ábalos, però la seva proximitat amb Sánchez ve d'abans. En les primàries dels socialistes del 2017 que van catapultar l'actual líder al capdavant del partit ja va tenir un paper capital. Allà es forja com a home de confiança i es confirma quan va sobreviure a la reestructuració de la formació arran de la crisi de govern del 2021 –amb l'adeu d'Ábalos i de Carmen Calvo.

Cerdán, que també és diputat al Congrés per Navarra, és una persona important en el nexe amb EH Bildu. Ha estat el que s'ha encarregat de cultivar la relació amb els abertzales, amb qui té interlocució des que són aliats de l'executiu navarrès així com de l'estatal. De fet, havia estat portaveu del grup socialista al Parlament de Navarra el 2014, després d'una trajectòria de regidor al seu poble, Milagro, des del 1999. El salt a la política estatal el va fer quan va ser nomenat el 2017 secretari de coordinació territorial i relacions partit-govern en l'executiva federal. El tarannà discret, però hàbil entre bastidors i en el tracte amb altres formacions, l'ha ajudat a escalar en política.

stats