Tània Verge: "La sentència constata que la Fiscalia tenia un objectiu polític"

3 min
Tània Verge: “Es constata que la Fiscalia tenia un objectiu polític”

BarcelonaTània Verge és politòloga i membre de la Sindicatura Electoral de l’1-O, que ahir va ser absolta.

Com valora la sentència?

— Constata que el que va presentar la Fiscalia era una querella preventiva que tenia un objectiu polític: amenaçar amb penes de presó professorat universitari perquè desistís de prestar l’expertesa en un procés electoral que reclama el 80% de la societat catalana. El Tribunal Constitucional, a més, ens amenaçava amb multes de 12.000 euros diaris. La querella de la Fiscalia suposava un doble procés, jutjar-nos per una mateixa cosa dos cops. En els últims tres anys i mig ja hi ha hagut una pena, que és l’espera llarga i tortuosa que ha provocat patiment en les persones encausades i els nostres entorns familiars més propers.

En aquests tres anys hi ha hagut la sentència condemnatòria del Procés i l’absolució de Trapero. ¿Veien possible també l’absolució?

— El sistema judicial espanyol i l’actitud de la Fiscalia han sigut molt bel·ligerants. És molt difícil parlar de justícia en molts d’aquests processos i les seves sentències. Malgrat la feblesa de la prova que tenia la Fiscalia i la barbaritat que suposava que es vulnerés la llibertat acadèmica de poder participar en processos electorals, no hi havia certesa de com podia caure la nostra sentència. Sí que és cert que el nostre judici tenia lloc en un tribunal menys polititzat comparat amb el Suprem, l’Audiència Nacional o el jutjat número 13. I el judici es va desenvolupar de manera molt correcta pel que fa a les garanties del procediment.

La llibertat acadèmica va ser un dels arguments utilitzats, però la jutge no s’hi refereix a la sentència.

— Posa èmfasi en la manca de prova de la Fiscalia i que, per tant, preval la presumpció d’innocència. El TEDH reconeix la llibertat acadèmica com a part de la llibertat d’expressió. Ja vam apuntar al judici que s’estaven vulnerant drets reconeguts a la Constitució i al Conveni Europeu dels Drets Humans. Si a la jutge no se li presenta prova fefaent que vam cometre determinats delictes, fa bé de dictar l’absolució.

¿Consideren que la Fiscalia pugui recórrer la sentència?

— Ho pot fer, però no té recorregut. Tal com està escrita la sentència, té poc marge per apel·lar a una instància superior. No creiem que tingui arguments per sostenir el recurs.

¿Sense Sindicatura Electoral, els resultats de l’1-O van ser vàlids?

— Les garanties se les va carregar l’Estat en no respectar que es pogués desenvolupar el referèndum amb normalitat. Ni que hi hagués hagut Sindicatura fins a l’últim dia, la violència policial ja suposava una intimidació flagrant cap a l’electorat que pervertia les garanties del referèndum. Hi ha molts altres factors per part de l’Estat que posaven en risc que el referèndum tingués unes garanties democràtiques d’estàndards internacionals. No tot depenia del que es pogués fer des d’aquí.

Després de l’absolució, ¿tornarien a acceptar l’encàrrec del Parlament?

— Sí. No és només part de la llibertat acadèmica fer aquesta transferència de coneixement, sinó que no s’entendria que una institució pública et faci una proposta de col·laboració i t’hi neguis. Tenim responsabilitat com a acadèmics de prestar aquest servei a les institucions i més per una causa noble com és un referèndum.

stats