Política 19/10/2016

Puigdemont respon a la pressió de la CUP pel referèndum avisant que cal aprovar abans els pressupostos

Els cupaires exigeixen al president de la Generalitat que convoqui una cimera de partits i entitats i aclareixi que "anirà fins al final". "Aquest poble votarà sí o no a la independència", referma el cap de l'executiu

Gerard Pruna / Aleix Moldes
4 min
Puigdemont a la sessió de control del Parlament

BarcelonaDesprés de la qüestió de confiança i el debat de política general, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha sotmès aquest dimecres a la primera sessió de control del període de sessions. Una sessió que arriba després que el president tanqués ahir un viatge oficial de tres dies a París i que té els pressupostos del 2017 com el primer gran repte del Govern en els propers mesos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sessió ha començat amb la diputada de la CUP Anna Gabriel demanant a Puigdemont esvair alguns dubtes al voltant del compromís del Govern i els partits que formen Junts pel Sí amb el referèndum: "No hi ha eleccions que substitueixin el referèndum, ni preguntes sobre cap altra cosa que no sigui la independència", ha avisat Gabriel, que ha exigit que cap partit independentista "es mogui ni un mil·límetre" del full de ruta consensuat. "Deixin clar que vostès sí, i no com altres, que volen arribar fins al final", ha afegit.

Davant les paraules de la CUP, el president ha respost refermant que els catalans "votaran sí o no a la independència". Precisava així que, en cas que el govern espanyol fes una proposta per sotmetre a votació, aquesta es votaria al costat d'una pregunta binària sobre sí o no a la independència. Tanmateix, ha reiterat que cal seguir amb la mà estesa al diàleg amb l'Estat perquè no pot ser Catalunya qui aparegui com qui "no practica el diàleg ni el pacte".

Gabriel ha reclamat també convocar ja una cimera d'entitats i partits per començar a treballar en la celebració del referèndum, però Puigdemont, que ha remarcat que el Govern ja treballa en la consulta, ha defensat que cal anar "pas a pas" i aprovar primer els pressupostos. "No hi haurà referèndum si no hi ha pressupostos", ha alertat.

També amb Miquel Iceta Puigdemont ha hagut de refermar el seu compromís amb el full de ruta. En aquest cas, però, l'intercanvi ha estat més tens, ja que el dirigent socialista ha reclamat al president de la Generalitat que aclareixi com ha quedat finalment el procés, quan proclamarà la independència i què se n'ha fet d'aspectes com l'assemblea constituent. "Em commou el seu interès a conèixer la precisió del full de ruta. Sembla un independentista hiperventilat que encara no s'acaba de creure que anem de debò", li ha etzibat Puigdemont.

CSQP vol més impostos a les classes altes per acordar els pressupostos

El president del grup parlamentari de CSQP, Lluís Rabell, ha deixat clares les condicions de la confluència d’esquerres per aprovar els pressupostos de la Generalitat: "Debatem sobre el tram alt de l’IRPF, sobre l’impost de successions i sobre les deduccions fiscals i dediquem la recaptació a la renda garantida de ciutadania". Puigdemont ha evitat centrar la resposta en els impostos i ha convidat Rabell a sumar-se al "gir social" que el Govern pretén implementar amb els comptes del 2017. "Hi pot haver un gir tributari que no es transformi en gir social. I jo li dic que estem en condicions de fer aquest gir social i el convido a treballar en aquest front", ha explicat.

Puigdemont ha advertit a Rabell que amb simples canvis en els tributs que controla actualment la Generalitat no es podran superar les limitacions en polítiques socials. Una qüestió que només arribarà, segons ell, si Catalunya controla tota la seva capacitat fiscal.

La fiscalitat també ha marcat part del debat entre la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, i el president de la Generalitat, amb la cap de l'oposició acusant Puigdemont de no tenir un model fiscal clar i de no voler abaixar impostos a les classes mitjanes i treballadores mentre destina els recursos a construir estructures d'Estat. "No té projecte per a Catalunya més enllà de la independència", ha criticat Arrimadas, mentre Puigdemont al·ludia als 46 punts que va traslladar al govern espanyol i que, a excepció del referèndum, no tenien res a veure amb el procés.

"Protegir les persones no es pot entendre com dinamitar l’Estat"

L’última pregunta de la sessió de control, la del president del grup de Junts Pel Sí, Jordi Turull, ha permès que Puigdemont reaccionés a les últimes decisions de la Fiscalia i dels tribunals espanyols. "Quan protegir les persones s’entén com dinamitar l’Estat, el problema és de l’Estat", ha opinat en relació amb la querella que aquest mateix dimecres ha presentat la Fiscalia General de l’Estat contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

El president del Govern ha criticat que la prioritat del govern espanyol sigui "blindar l’Estat" i deixi en un segon pla la protecció de les persones. Puigdemont no entén, per exemple, que la delegació de l’executiu espanyol a Catalunya hagi presentat 400 recursos contra Ajuntaments catalans per penjar l’estelada, pagar la quota a l’AMI o fer resolucions de suport a la declaració de ruptura. "Cap dels recursos per no estar protegint adequadament les persones", ha lamentat.

Rajoy no ha complert "cap" de les propostes que li va fer Puigdemont

Si Mariano Rajoy és investit president del govern espanyol, Puigdemont li trucarà per demanar-li una reunió formal en la qual ja ha avançat que "li estirarà les orelles" per no haver complert "cap" dels 46 punts que ell mateix li va demanar en l'última trobada a la Moncloa. Una afirmació que prèviament havia negat el president del grup popular, Xavier García Albiol, que ha acusat Puigdemont de mentir. "La realitat desmunta els seus arguments", li ha etzibat.

La segona enganxada entre Albiol i Puigdemont ha arribat quan el president del grup popular ha criticat que la Generalitat hagi destinat 700.000 euros a les obres d’ampliació de l’Agència Tributària. "¿No està d’acord a combatre el frau fiscal?", li ha preguntat tot seguit Puigdemont. El cap de l’executiu ha refermat el compromís del Govern a combatre el frau fiscal i ha lamentat que des d’Espanya es practiquin inspeccions selectives que bàsicament afecten els contribuents catalans.

stats