Política 13/07/2011

Zapatero a Rajoy: "Aquest govern té totes les facultats constitucionals"

El PP acusa el nou executiu espanyol remodelat dilluns de ser "provisional" i exigeix eleccions anticipades

Joan Rusiñol
2 min

MadridEl líder del PP, Mariano Rajoy, ha aprofitat l'última remodelació del govern espanyol i les turbulències financeres de les últimes hores per afirmar que l'executiu del PSOE és ja "provisional", amb "un president en funcions". Pel cap de l'oposició espanyola, és impossible generar "confiança llançant la culpa als altres", en referència a la crida a la responsabilitat que ahir va fer Zapatero a Alemanya perquè salvi Grècia. El PP també ha tornat a criticar que la vicepresidenta Elena Salgado afirmés ahir al vespre que el sostre de despesa aprovat al Congrés pot ser inferior als pressupostos que presentarà al setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Zapatero, molest, li ha exigit a Rajoy que tingui "respecte pels temps institucionals", que no tingui pressa, i li ha recordat que el seu executiu té "facultats constitucionals" fins a l'últim dia de la legislatura. Tant ell com Salgado han tornat a defensar el full de ruta de les reformes emprès. El cap de l'executiu assegura que l'economia seguirà creixent durant tot aquest any, si bé encara de forma insuficient per crear llocs de treball. Zapatero ha dit que la pressió dels mercats del deute "no és culpa d'Espanya, tot i que Espanya té problemes".

Trastorn de personalitat

A la seva pregunta, el portaveu d'ERC, Joan Ridao, ha criticat el "trastorn de personalitat" que, a parer seu, tenen el govern espanyol i el PSOE de Rubalcaba a l'hora de plantejar solucions als problemes econòmics. Ridao ha instat el cap de l'executiu a posar remei a aquest "desdoblament" i assumir les propostes que han fet alguns ministres per posar un impost als beneficis del banquers. Zapatero ha assegurat que ell ja ha pres mesures per millorar la "progressivitat" dels impostos però ha recordat que les propostes de Rubalcaba són per a la propera legislatura.

La portaveu parlamentària del PP, Soraya Sáenz de Santamaría, ha reclamat eleccions anticipades "ja".

Finalment, Josep Antoni Duran i Lleida, de CiU, ha posat de manifest la feina que estan fent entitats com Càritas i ha reclamat a Zapatero un esforç més intens en polítiques socials per combatre l'escletxa que suposa l'exclusió social. Duran ha retret a Zapatero que és "vergonyós" que s'habiliti el mes de juliol per negociar la llei d'igualtat de tracte i no pas per desenvolupar la reforma dels convenis, una llei que, segons Duran, ha de permetre crear ocupació.

En acabat de la sessió de control, el cap de l'executiu i el portaveu dels nacionalistes catalans s'han reunït a la zona de govern del Congrés.

stats