Política 22/02/2017

Puigdemont: "Ni s'han produït ni s'estan produint negociacions amb el govern espanyol"

El president de la Generalitat assegura que aposta pel referèndum en públic i en reunions privades com la que va tenir amb Rajoy

Gerard Pruna / Maiol Roger
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la sessió de control al Parlament

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, gairebé no ha hagut de referir-se a la reunió secreta que va mantenir l'11 de gener a la Moncloa amb el president espanyol, Mariano Rajoy. Durant la sessió de control, cap portaveu ha preguntat explícitament per la trobada, encara que s'hi han referit de manera indirecta alguns dirigents. Pugidemont ho ha aprofitat per afirmar que, més enllà de la reunió amb Rajoy -que no ha arribat a confirmar en cap moment- la situació segueix sent la mateixa: el govern espanyol es nega a dialogar sobre el referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ni s'han produït ni s'estan produint negociacions amb el govern espanyol", ha dit després de lamentar que l'executiu de Rajoy no té "voluntat" de parlar sobre el referèndum. "Lamentem que a l'altra banda no hi hagi la mínima convicció democràtica de dialogar sobre això, estem dient la veritat amb coneixement de causa".

Tot i que ha subratllat que ell "encara" no pot saber que no hi haurà un referèndum pactat i ha mantingut la mà estesa a negociar-lo, Puigdemont ha admès que ara mateix "les negociacions amb el govern espanyol no hi són ni, pel que sembla, se les espera". A més, ha criticat que creixin les veus a l'Estat que parlen d'usar la força per respondre a la voluntat de celebrar un referèndum a Catalunya.

"Votar, votarem", ha conclòs el president, que ha demanat als "demòcrates espanyols" que no s'acostumin a aquestes amenaces d'usar la força d'aquells que, ha dit, estan explorant "els confins de les costures del sistema democràtic".

El president també ha volgut enviar un missatge als independentistes: no hi ha una rebaixa en els plantejaments de la Generalitat: "Nosaltres debem obediència al Parlament. Ho diem aquí, en públic, i en privat a Madrid". Puigdemont ha reafirmat que els contactes del Govern són per "complir" amb el compromís "d'organitzar un referèndum acordable amb l'Estat".

La trobada secreta ha aixecat polèmica perquè des del cap de setmana, diversos dirigents del Govern, inclosa la portaveu de l'executiu, Neus Munté, ahir, en la roda de premsa després del Consell Executiu, han negat que existissin contactes secrets amb la Moncloa.

També per part del govern espanyol es va desmentir ahir que els dos presidents haguessin mantingut contacte. De fet, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va assegurar que la Moncloa no actua "amb secretismes".

Ciutadans ha lamentat que Puigdemont no hagués explicat els seus contactes amb el govern d'Espanya. La presidenta del grup, Inés Arrimadas, ha insistit sobre el tema a Puigdemont durant la sessió de control i, en acabar, ha comparegut davant dels mitjans de comunicació per demanar al president que "deixi de mentir" i expliqui si es va reunir o no amb Mariano Rajoy.

També el líder de Catalunya Si que es Pot, Lluís Rabell, ha criticat que "s'amaguin" els contactes. "Deixin de jugar als Pastorets, no és cap vergonya que parli amb el senyor Rajoy". Miquel Iceta (PSC), en canvi, ha valorat positivament la trobada: "Ho celebro, i n'hi haurà d'haver més".

En relació a la reunió, fonts de la CUP han assegurat que "l'únic" que volen de l'Estat, "si ha de fer quelcom", és que autoritzi el referèndum i faci campanya pel no. I de Junts pel Sí, afegeixen les mateixes fonts, la CUP només espera que tirin endavant el full de ruta, que passa pel "referèndum" sobre la independència al més aviat possible.

Abans de començar la sessió al Parlament i donar la seva versió dels fets, el president de la Generalitat s'ha reunit amb el vicepresident, Oriol Junqueras, i la portaveu Munté. Segons confirmen fonts properes a Junqueras, el president ja havia informat el líder d'ERC del contingut de la reunió després que es produís.

La trobada Puigdemont-Rajoy de l'11 de generUn altre dels polítics que havia negat les reunions "secretes" és el coordinador general del PP català, Xavier García Albiol. Aquest dimecres, però, ha matisat les seves paraules. No ho ha fet durant la sessió de control a Puigdemont -on ha preferit parlar de sanitat- sinó en atenció als mitjans de comunicació un cop acabada la sessió matinal del ple. El líder popular ha subratllat que "no hi ha hagut cap reunió per parlar del referèndum" i ha afegit que ell respecta l'agenda privada del president espanyol. "Hi ha una part del que diu el Govern que comparteixo. No hi ha cap negociació ni cap acord, perquè el govern espanyol no vol, sobre la sobirania dels catalans i la resta dels espanyols, ni sobre referèndums", ha conclòs.

Segons publica aquest dimecres 'La Vanguardia', els dos presidents es van trobar a la Moncloa l'11 de gener però no van arribar a cap acord. Ambdós es van mantenir en les seves posicions públiques: Puigdemont va traslladar-li la voluntat de fer el referèndum i Rajoy li va fer saber, altre cop, la seva negativa a permetre'l. És a dir, les posicions continuen allunyades.

stats