Política 09/03/2017

El Síndic insta a la Paeria a retirar els símbols i les plaques franquistes de la ciutat

La normativa obliga les administracions a adoptar mesures i promoure la supressió dels símbols del règim militar

Ara
2 min
Dos regidors de Crida per Lleida-CUP retirant una placa franquista d'un edifici de Lleida, el 7 de març

BarcelonaEl Síndic de Greuges, Rafel Ribó, ha informat a l'Ajuntament de Lleida que té l'obligació legal de retirar els símbols franquistes de la ciutat, d'acord amb la llei 52/2007 de memòria històrica. La recomanació ha tingut lloc arran d'una queixa per la inactivitat de la Paeria en aquest sentit i pel rebuig del ple municipal d'una moció per promoure una campanya per retirar les plaques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i deixar clar que no pot qüestionar els acords adoptats legítimament pel ple municipal en exercici de les seves competències, Rafel Ribó ha recordat a la Paeria que la normativa obliga totes les administracions a adoptar mesures per identificar i promoure la supressió dels símbols del règim militar, en línia amb el que suggeria la moció proposada pel col·lectiu Acaba amb la Placa. També ha demanat a l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que li trameti la informació de les mesures que ha adoptat o preveu adoptar pel que fa a la supressió d'aquests símbols.

Pel que fa a les plaques situades en edificis privats –com en el cas de les plaques en edificis de protecció oficial que inclouen el símbol falangista–, el Síndic considera que també correspon a l'administració municipal identificar-los i proposar-ne als propietaris la supressió. A més, l'ajuntament de Lleida, com en altres municipis, s'hauria de fer càrrec de la despesa.

El requeriment del Síndic a la Paeria té lloc la setmana en què Ros ha dit en una entrevista que a aquells que els molestin les plaques franquistes que hi ha a més de 300 edificis de la ciutat agafin "escala i tornavís i les treguin ells mateixos". Ros ho va dir perquè no preveu que la Paeria destini ''ni un sol euro'' a retirar aquesta simbologia feixista després que un col·lectiu en demanés la retirada a través d'una moció presentada al Ple.

Ros encomana la feina a Petrolis Independents

L'alcalde de Lleida permetrà que l'empresa Petrolis Independents retiri les plaques dels habitatges de protecció oficial de la ciutat que continguin signes del franquisme. "Sempre que els ho autoritzi el propietari de l'immoble o el president de la comunitat de veïns". L'ajuntament autoritzarà també "l'ocupació de la via pública", si fos necessari.

La companyia de benzineres de baix cost Petrolis Independents va registrar dimecres una petició a la Paeria en què demanava el permís municipal "per tal de procedir en solitari o d'acord amb les entitats que ho vulguin, a retirar les esmentades plaques".

stats