Política 05/06/2013

El sindicat d'Hisenda critica l'Agència Tributària per no ajudar el jutge en la investigació a la infanta

El president de Gestha denuncia que la institució, que depèn directament del govern Rajoy, no és independent ni coopera amb el jutge del cas Nóos

ARA Balears/Europa Press
2 min

MadridEl president del Sindicat de Tècnics d'Hisenda (Gestha), Carlos Cruzado, ha denunciat avui que l'Agència Tributària "no coopera" amb el jutge José Castro en la investigació de la infanta Cristina de Borbó arran del cas Nóos. També ha afirmat que Hisenda no és independent en l'auxili judicial en allò que implica la duquessa de Palma del cas contra Iñaki Urdangarin i Diego Torres per les activitats de l'Instituto Nóos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cruzado ha criticat que la delegació especial de l'Agència Tributària a Catalunya no hagi lliurat els informes independents que ha demanat el jutge sobre la filla del rei d'Espanya i s'hagi limitat a recollir allò que deia l'advocacia de l'Estat. A més, ha fet constar que els informes no els firmen ni inspectors ni tècnics, sinó directius de la institució, i que fan servir excuses formals per no aclarir allò que demana el jutge.

Segons Cruzado realment no hi ha cap informe d'Hisenda sobre la dona d'Iñaki Urdangarin perquè el delegat d'Hisenda a Catalunya, Gonzalo David García de Castro, repeteix els arguments de l'advocacia de l'Estat i no compleix les funcions d'auxili judicial. El jutge havia demanat que s'aclarís si la infanta va poder fer servir els fons d'Aizoon per a la rehabilitació de casa seva o per a qüestions personals, però l'informe emès es basa en una qüestió formal per dir que no pot fer un expedient administratiu sobre Aizoon perquè hi ha un procés penal obert.

El president del sindicat veu que això és una excusa formal i recorda que si el cas està judicialitzat es poden emetre informes per al jutge, tal com aquest demana. A més, repetint els arguments de l'advocacia, diu, "no es manté la independència que ha de tenir l'auxili judicial". També considera un argument "poc sòlid" que l'advocacia digui que "no és el mateix una societat en què hi ha 10.000 socis que una en què només n'hi ha dos i, a més, són matrimoni".

El sindicalista també manté que la directora de l'Agència "no diu la veritat" quan nega al jutge el nomenament en auxili judicial d'un funcionari de Duanes al·legant que no està capacitat i ja n'hi ha prou amb els dos inspectors que fan feina en el cas. "El que passa és que la directora no vol nomenar-lo", ha dit. També troba "sorprenent" que els dos informes lliurats al jutjat els hagi signat la directora i el delegat especial, i no cap dels tècnics o inspectors.

stats