Política 01/10/2014

Les entitats municipalistes sobiranistes entenen la suspensió dels preparatius del 9-N per les "amenaces" als funcionaris

L'Associació Catalana de Municipis i L'Associació de Municipis per la independència expressen la seva confiança amb les decisions del Govern i demanen "paciència" perquè defensen que no és el moment de desobeir, sinó de mantenir el consens amb el dret a decidir

M. Colomer
2 min

BarcelonaAval de les entitats municipalistes sobiranistes a l'acatament inicial per part del Govern de la suspensió cautelar del TC dels preparatius del 9-N. El president de l'Associació de Municipis de Catalunya, l'alcalde de CiU de Premià de Dalt, Miquel Busch, i el de l'Associació de Municipis per la Independència, l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, han argumentat que les "amenaces" de l'Estat als treballadors públics han recomanat la suspensió temporal dels preparatius del 9-N per no traslladar la pressió de la desobediència als funcionaris, una justificació que ja esgrimia aquest dimarts el Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Incomprensiblement i de manera vil i sense escrúpols, l'Estat ha amenaçat els treballadors públics de l'administració i això fa que els processos no puguin anar tan ràpids com desitjaríem", ha argumentat Miquel Buch. Però a què es refereixen, quan parlen d'amenaces? "Hi ha treb públics als ajuntaments que tenen certa pora fer segons què pel que els pugui passar si es compleixen les amenacesdel govern espanyol. El que no podem fer els electes locals és posar elstreballadors públics a la palestra i jugar amb les seves feines", ha argumentat Buch, que ha assumit que, en qualsevol cas, "serà als polítics que tocaràfer segons quin pas" amb riscos.

Per Vila d'Abadal, que ha recordat que també hi ha funcionaris que s'han prestat voluntaris per assumir els riscos que calgui per tal de fer prosperar el procés sobiranista, "si el Govern veu convenient recórrer la decisió del TC abans de seguir els passos, ho respectarem". L'alcalde de Vic ha deixat clar que les entitats municipalistes sobiranistes "estaran colze a colze amb el Govern fent els passos conjuntament".

Això sí, defensen que, segons Busch, "internament" els actors implicats en el procés segueixin treballant pel 9-N per preveure l'escenari, poc probable, que el TC acabi aixecant la suspensió cautelar de la llei de consultes i del decret de convocatòria. Vila d'Abadal ha advertit que el procés cap al 9-N "només es podrà aturar si no hi ha les garanties democràtiques per votar, i això encara no ha passat".

"Paciència" i "unitat"

Tots dos alcaldes i presidents de l'AMC i l'AMI han fet una defensa tancada del fet que les forces que donen suport al dret a decidir i que són garants del 9-N mantinguin la "unitat" en tots els passos del procés d'autodeterminació. En aquest sentit, han fet una crida a la "paciència" perquè, diuen, no ha arribat encara el moment de la desobediència institucional. "Les solucions vindran donades de lamà de l'acord de les forces que estan a favor del 9-N", ha afegit Buch, que ha alertat: "A ningú li toca fer un pasendavant fins que no hi hagi un acord unitari".

Incomprensiblement i de manera vil isense escrúpols, ha amenaçat els treballadors públics del'administració i aix+ò fa que els processos no puguikn anar tantr+apids com desitjaríem”

Incomprensiblement i de manera vil isense escrúpols, ha amenaçat els treballadors públics del'administració i aix+ò fa que els processos no puguikn anar tantr+apids com desitjaríem”

stats