Política 07/05/2018

Els exmembres de la mesa defensen la seva "inviolabilitat parlamentària" davant Llarena

Neguen que cometessin un delicte de desobediència i anuncien que demanaran revisar les cautelars

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Anna Simó i Lluís Corominas entrant al Tribunal Suprem aquest dilluns.

MadridEls exmembres sobiranistes de la mesa del Parlament han negat aquest dilluns qualsevol tipus de desobediència davant del Suprem i han defensat que van actuar en tot moment sota el criteri de la "inviolabilitat parlamentària" quan van acceptar tramitar les lleis de desconnexió. Tots ells estaven citats davant el tribunal perquè el jutge Pablo Llarena els confirmés que els vol jutjar per aquest delicte en la causa contra el Procés. Puntualment a les 10 h, han comparegut Lluís Corominas (PDECat), el diputat de Junts per Catalunya Lluís Guinó, Anna Simó (ERC) i el diputat de Catalunya En Comú Joan Josep Nuet. Queda pendent encara la compareixença de Ramona Barrufet. Tot i que la portaveu del PDECat, Maria Senserrich, ha anunciat a les portes del Suprem que compareixeria per videoconferència avui mateix, la seva declaració indagatòria ha quedat per més endavant per raons mèdiques, segons han explicat fonts presents a la vista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A diferència de les declaracions indagatòries del mes passat, quan van comparèixer tots els presos polítics –encausats per rebel·lió–, avui la majoria de processats han decidit respondre ràpidament –en només cinc minuts– i limitar-se a contestar breus preguntes als seus respectius advocats. Per una banda, han negat el delicte pel qual se'ls vol jutjar, i per l'altra, han invocat la seva inviolabilitat parlamentària per poder debatre temes. Finalment, han anunciat que tenen intenció de demanar que Llarena els retiri les mesures cautelars que els va imposar al novembre. Tots estan en llibertat provisional després de pagar una fiança de 25.000 euros, menys Nuet. Tenen l'obligació de comparèixer setmanalment en seu judicial i també tenen retirat el passaport, dues mesures que tenen "l'esperança" que Llarena els aixequi, segons ha explicat Lluís Guinó després de declarar.

El diputat de Junts per Catalunya ha assenyalat que han reiterat la declaració del novembre i assegurat que "la mesa del Parlament executava bàsicament actes de tràmit". "Intuíem que ens podia protegir la inviolabilitat parlamentària", ha afegit. Sobre les mesures cautelars, no confien gaire que se'ls tornin els 25.000 euros de fiança i quedin totalment en llibertat.

Nuet enumera els errors de Llarena

Nuet, en canvi, ha decidit estendre's durant la declaració i parlar del fons de l'afer durant tres quarts d'hora. També ha esgrimit la inviolabilitat parlamentària, a la qual ha afegit dos arguments més. El primer, que estem davant d'una "excepció històrica" perquè se'ls està encausant per tramitar unes lleis. "Quan es tramita una iniciativa, no sabem el que s'acabarà aprovant perquè tenen vida pròpia durant el debat", ha puntualitzat. El segon argument és que "els membres de la mesa no són experts constitucionalistes" i que, per tant, es poden "equivocar" sobre una constitucionalitat prèvia.

Finalment, ha assenyalat que tant en la querella presentada contra ell com també en la interlocutòria de processament hi ha una sèrie d'errors sobre el sentit de les seves votacions. Per a Nuet, era necessari respondre avui a totes les parts al Suprem –no ha respost, però, a l'acusació popular, representada pel partit d'extrema dreta Vox– per fer "pedagogia democràtica" davant Llarena. "És l'únic que ens pot salvar: deixar clar que el que vam fer no és un crim", ha conclòs. Sobre ell no ha pesat ni pesa cap mesura cautelar.

Demà compareixen Borràs, Mundó, Vila i Boya

Demà serà el torn dels consellers Meritxell Borràs i Carles Mundó, així com de l'exconseller Santi Vila, processats pels delictes de desobediència i malversació. Borràs i Mundó van passar un mes a la presó i van sortir-ne el 4 de desembre després de pagar 100.000 euros de fiança. Vila va passar una nit a Estremera després de pagar 50.000 euros de fiança. Llavors la instrucció encara estava en mans de la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela. Per a dimarts també està citada l'actual portaveu del secretariat nacional de la CUP, Mireia Boya, processada només per desobediència com els exmembres sobiranistes de la mesa.

Les citacions d'aquest dilluns i dimarts acostumen a ser un tràmit en tota fase d'instrucció, però les dels presos polítics el 16, 17 i 18 d'abril es van convertir en un altaveu per a molts d'ells per denunciar el que consideren un procés injust. El líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i el vicepresident Oriol Junqueras van acusar Llarena de "criminalitzar el Procés". Els diputats de Junts per Catalunya Josep Rull i Jordi Turull van anar més enllà i van acusar Llarena de ser jutge i part en la investigació.

Amb aquestes últimes citacions, s'acabaran les declaracions indagatòries. Llarena, doncs, tindrà damunt la taula resoldre sobre els recursos de reforma en la interlocutòria de processament mentre espera una resposta de la justícia alemanya per a l'extradició de Carles Puigdemont després d'intentar el delicte de malversació. Si rebutja els recursos, tal com ja va avançar durant les declaracions dels presos polítics, s'haurà de pronunciar la sala d'apel·lacions com a última instància.

Aquesta mateixa sala celebrarà dimecres una vista per estudiar els recursos contra l'empresonament dels consellers empresonats Bassa, Rull, Turull, Romeva i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell. Tots ells van ser empresonats de nou el 23 de març i ara els tres magistrats d'apel·lacions revisaran la seva llibertat. Tant Bassa com Romeva han demanat no ser presents a la vista i, per tant, no ser traslladats des de les seves respectives presons.

stats