Política 30/07/2020

Solé promet "tolerància zero" per evitar nous casos d'assetjament sexual a Exteriors

L'oposició carrega contra els protocols de la Generalitat i JxCat denuncia "impunitat"

Xavi Tedó
2 min
Solé promet "tolerància zero" per evitar nous casos d'assetjament sexual a Exteriors

BarcelonaTolerància zero. El conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, ha assegurat aquest dijous que en cas que es repeteixin "situacions similars" al presumpte assetjament sexual de Carles Garcias, l'ex cap de gabinet de l'exconseller Alfred Bosch –que va destapar l'ARA–, el departament respondrà amb la "màxima celeritat" i la "màxima contundència". Durant la comissió d'Exteriors al Parlament, el conseller ha detallat una bateria de mesures per ser "impecables" i amb "tolerància zero" amb l'assetjament sexual.

Després que el seu antecessor en el càrrec, Alfred Bosch, dimitís arran de fer-se públic que volia recol·locar Garcias mentre se l’investigava, Solé ha assenyalat que un cop es va posar al capdavant del departament s'ha reunit amb el personal del departament "tots els cops que ha calgut" per retornar l'"autoestima" a les persones afectades. Més enllà d'aquesta tasca de reparació, el conseller ha exposat que s'ha tirat endavant un nou pla amb diferents línies d'actuació per "prevenir, detectar i actuar" contra aquest tipus de comportaments.

A tall d'exemple, s'ha creat un punt d'informació i sensibilització a la intranet, s'ha designat una persona referent en la matèria i s'han instal·lat bústies anònimes per a queixes. També s'ha creat un grup de suport, els treballadors han de seguir un programa de formació específic i obligatori sobre aquesta matèria i s'ha instaurat un mètode d'avaluació de riscos psicosocials per introduir-hi l'assetjament sexual. "Ara volem garantir que les eines de prevenció siguin accessibles amb aquest nou pla", ha remarcat abans de deixar clar que a la tardor preguntaran als treballadors "si aquestes mesures són suficients".

Fricció entre JxCat i ERC

Els grups de l'oposició han carregat contra el departament per no haver arribat fins al fons de la qüestió, però JxCat també ha exigit transparència. "¿Hi haurà impunitat?", li ha preguntat el diputat Francesc de Dalmases, que li ha retret que "el cas arribés a la direcció d'ERC, però fos el president Quim Torra qui exigís responsabilitats", en referència a l'expulsió de Bosch del Govern. "El departament ha de demanar perdó, hem d'aconseguir la reparació perquè les treballadores parlaven d'un clima laboral de terror", ha afegit.

En resposta al diputat de JxCat, Solé ha admès que "les institucions, els partits i tots els que han tingut responsabilitats han de demanar perdó i així s'ha fet". "S'ha actuat de manera exemplar i ha de ser extrapolable a tots els àmbits i com a Govern i departament hem de demanar disculpes perquè una situació així no havia d'haver passat mai", ha rebatut el nou conseller d'Exteriors.

Ciutadans i el PP han carregat contra els protocols per prevenir l'assetjament sexual als departaments de la Generalitat i han reclamat mesures contundents per passar de les paraules als fets. Per la seva banda, la diputada dels comuns, Susanna Segovia, ha valorat les noves mesures del departament per prevenir l'assetjament sexual perquè "fins ara no s'havia fet res", però ha lamentat que "a hores d'ara encara no s'hagin esclarit els fets".

stats