Política 23/02/2015

PPC denuncia "apologia de la violència" contra Espanya en el Carnestoltes de Solsona

El portaveu dels populars, Enric Millo, assegura que la formació està estudiant emprendre accions legals contra els organitzadors

Efe
2 min
El portaveu del PPC, Enric Millo

BarcelonaEl portaveu parlamentari del PPC, Enric Millo, ha denunciat aquest dilluns el que considera "gravíssims fets" en el Carnestoltes de Solsona (Solsonès), on, segons ha explicat, es va produir una "apologia de la violència" contra Espanya i es "va cridar a matar espanyols" en una representació d'aquella festa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Carnestoltes de Solsona recreava la figura d'un rei Carnaval amb una bandera independentista com a capa que simulava disparar contra suposats soldats –alguns amb una bandera espanyola– a la llum d'un comentarista que il·lustrava la retransmissió per a diverses televisions locals.

En el moment d'aquest suposat enfrontament, una veu en off fa al·lusió a través d'un altaveu a la derrota del setge de Barcelona el 1714 per part de les tropes borbòniques, mentre que l'esmentat comentarista que relata la comparsa es refereix als "soldats" com a "terroristes" i al·ludeix a "una bandera de les Espanyes, atenció que això no pot ser bo".

En roda de premsa, Millo ha advertit que aquesta festa tradicional va ser retransmesa en directe per La Xarxa, societat de la Diputació de Barcelona que subministra continguts audiovisuals a quaranta televisions locals, i després "reiteradament visionada per moltíssimes persones" a través d'internet.

En aquesta representació, ha assegurat que es "va presentar els dolents, que eren els espanyols, i els bons, que eren els independentistes que han de salvar un poble, amb una clara apologia de la violència, cridant a matar els espanyols. Alguns diran que és broma, que és Carnaval i que tot s'hi val, però no estem disposats a acceptar aquesta excusa".

El dirigent ha recordat que si s'hagués fet "una crida a matar musulmans, immigrants o islamistes, a gent amb ideologia o religió diferent, seria motiu d'escàndol", per això ha lamentat l'"absència de crítiques" i ha mostrat l'"absolut rebuig a qualsevol acte que promogui la violència" i ha afirmat que els "agradaria que tots els partits fessin el mateix".

"La violència genera violència. I si la nostra societat accepta que la violència es pugui utilitzar com a broma, hem de ser conscients que la violència genera violència. No tolerarem que s'instal·li en l'imaginari col·lectiu, que es vegi com a acceptable, que es pugui fer broma de matar els propis veïns", ha insistit.

Millo ha explicat que els serveis jurídics del PPC estan estudiant emprendre accions legals i ha demanat explicacions a l'alcalde d'aquella localitat, així com al president català, Artur Mas, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i la consellera d'Educació, Irene Rigau, així com a entitats com l'Assemblea Nacional Catalana.

I ha fet un "crida a la resta de conciutadans espanyols perquè no caiguin en la provocació de contestar això, perquè en dos dies qualsevol poble podria jugar a matar catalans. S'ho prendrien de broma, també?", ha sentenciat.

stats