Política 03/05/2018

Els crítics amb Pascal s’uneixen per forçar un congrés a l’estiu

Quadres del PDECat es troben a Rubí per debatre el rumb del partit

Núria Orriols
3 min
Imatge d’arxiu de la direcció del PDECat el 2016, durant un consell nacional celebrat després del congrés fundacional de la formació / CÈLIA ATSET

BarcelonaS’intensifiquen els moviments interns al PDECat per evidenciar el malestar amb el rumb de la direcció de Marta Pascal i David Bonvehí. Ahir a la nit es va produir una trobada a Rubí que pot tenir repercussions de cara al futur del PDECat, que diversos sectors creuen que passa per un congrés a l’estiu que serveixi per alinear el partit amb el president, Carles Puigdemont, i Junts per Catalunya. Segons diverses fonts de la formació, el sopar va reunir més de 90 assistents i s’hi va posar en comú un mateix diagnòstic: el partit “no funciona” i cal una “renovació” per afrontar la formació de Govern –o un escenari electoral– així com les eleccions municipals i europees del 2019.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La trobada, segons les fonts consultades, va ser impulsada per l’entorn de Miquel Buch, tot i que l’exalcalde de Premià i expresident de l’Associació Catalana de Municipis no hi va acabar assistint. La voluntat era reunir les diferents sensibilitats del partit, que tradicionalment s’havien situat al costat del conseller Josep Rull, la plataforma Moment Zero –de l’entorn de Jordi Turull–, Llibergència i també cares noves de l’àrea metropolitana com Víctor Puig i Àlex Sastre. La intenció, explica un dels consultats, és que tots aquests sectors convergeixin en un de sol: el “triangle” d’influència entre els consellers empresonats Rull i Turull i Puigdemont.

Preocupació a les bases

Entre els presents ahir a Rubí, segons diverses fonts consultades, hi havia l’exdiputat de Junts pel Sí Jordi Cuminal; el president de l’Associació Catalana de Municipis, David Saldoni; la diputada al Congrés Míriam Nogueras; l’alcalde de Molins de Rei i exdiputat de Junts pel Sí Joan Ramon Casals; el regidor de Rubí Víctor Puig; l’alcaldable per Granollers Àlex Sastre; el secretari general de l’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras; l’exdiputada de Junts pel Sí Violant Cervera, i Marc Guerrero, representant del corrent liberal del partit, entre d’altres.

Tal com ja va avançar l'ARA, la distància entre la direcció del partit i Puigdemont ha despertat preocupació a les bases, sobretot entre els càrrecs locals, que han d’encarar les municipals. La majoria de fonts coincideixen que hi ha d’haver una renovació i aposten per aprofitar el congrés ja previst per al juliol per abordar les bases ideològiques de la formació. Un conclave que ha de convocar una direcció que, fins ara, s’ha limitat a dir que és un congrés per abordar el rumb polític i no per escollir càrrecs. “Des del congrés del 2016 han passat moltes coses. Llavors no havia passat l’1 d’octubre, no hi havia presos i exiliats, no s’havia aplicat el 155... Hem de tenir una estratègia”, argumenta un ex alt càrrec de Palau.

“La situació no és sostenible”, afegeix un altre, que no veu marge perquè la direcció s’enroqui a no fer el congrés. “Necessitem un partit fort i unit, tant si hi ha eleccions com si es fa govern, i en tot cas per afrontar les municipals”, opina un altre alt càrrec de la Generalitat, que reclama un espai de debat per poder posar les inquietuds en comú. I un exalcalde afegeix: “No es pot donar la sensació que el partit i el president van a deshora, ni que el partit és dèbil”. Ara bé, remarca: “El procés s’ha de fer sense fer sang amb la direcció”.

Punt d’inflexió

En ple debat sobre el pla d'investidura de la Generalitat, part dels consultats opinen que la gota que ha fet vessar el got han sigut les declaracions del cap de setmana de la portaveu, Maria Senserrich, en què va assegurar que el nou candidat a la presidència havia de ser consensuat amb el PDECat. Això va desfermar les crítiques de diversos càrrecs que ho van interpretar com unes declaracions dirigides a pressionar Puigdemont. És el cas de Buch, que ho va fer a través de Twitter:

Un bon coneixedor del món municipal també afirma que bona part dels alcaldes volen presentar-se amb la fórmula de JxCat. Ahir en va ser un exemple la diputada sabadellenca del PDECat al Congrés Lourdes Ciuró, que es presentarà amb la marca Junts per Sabadell. En l’acte d’arrencada la van acompanyar l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, i la portaveu de JxCat, Elsa Artadi. A dalt l’escenari no hi havia ni rastre de les sigles del PDECat.

stats