L’ESCENARI ESTATAL
Política 30/03/2016

Podem suavitza el veto a C’s per rellançar el diàleg amb el PSOE

Sánchez defensa la via d’un tripartit abans de reunir-se amb Iglesias

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Podem suavitza el veto a C’s per rellançar el diàleg amb el PSOE

MadridAra sí. Comença la recta final per intentar formar govern a l’Estat. Ja han passat cent dies des del 20-D i cada partit posa la directa per cremar els últims cartutxos abans de la convocatòria d’anticipades. I és que, si el 2 de maig no hi ha president, es convocaran automàticament eleccions. L’atzucac polític es podria començar a desencallar avui en la primera reunió del líder del PSOE, Pedro Sánchez, amb el de Podem, Pablo Iglesias, en gairebé dos mesos. Els dos hi arriben amb la intenció de reprendre el diàleg o bé d’evidenciar que ho estan fent en la construcció d’un relat preelectoral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després del degoteig de retrets que Iglesias va etzibar als socialistes durant el primer debat d’investidura, la formació lila ha decidit aterrar a la trobada amb un evident canvi de to, verbalitzat en la reaparició del número dos del partit. Íñigo Errejón va trencar ahir el silenci 13 dies després de la destitució fulminant de la seva mà dreta i secretari d’organització, Sergio Pascual, i va expressar un nou missatge: suavitzar el veto a Ciutadans (C’s) per rellançar el diàleg amb els socialistes. El portaveu de Podem al Congrés va assegurar que el seu partit està disposat a “valorar” la possible participació en un futur govern de coalició amb PSOE i C’s si, de manera formal, Sánchez ho planteja a Iglesias en la reunió d’aquest matí, prevista per a dos quarts d’onze. De fet, el líder del PSOE ja va avançar ahir en una entrevista a la Cadena Ser que està obert a un govern de coalició amb les dues forces emergents, una possibilitat que el partit taronja rebutja en rodó.

En una roda de premsa al Congrés que va generar expectació, Errejón va revelar que tant ell com altres companys de Podem han estat treballant de manera discreta amb els socialistes durant tota la Setmana Santa per preparar la cita de Sánchez i Iglesias. “En les converses prèvies hem percebut voluntat sincera i clara de recórrer un camí”, va dir amb to “optimista” de cara a la trobada. Però tot i moderar el to respecte a C’s, Errejón va insistir que el seu model de govern és a la valenciana -d’esquerres- i que no es pot traçar un acord que s’acabi convertint en un “Frankenstein”. “No totes les coses són compatibles al mateix temps”, va assenyalar, i va citar les diferències amb la formació de Rivera en matèria de fiscalitat, mercat laboral o sistema sanitari.

El discurs d’Errejón, més conciliador amb el PSOE i C’s, és propi del to que defensa el seu sector dins del partit i que Iglesias ha purgat les últimes setmanes amb la destitució de Pascual. El portaveu parlamentari de Podem va admetre les seves diferències amb Iglesias per la decisió i per les “formes”. “És obvi que jo no la comparteixo. No comparteixo totes les decisions del secretari general, però segueix sent el meu secretari general”, va dir. El protagonisme d’Errejón també es va fer evident ahir a Twitter, on va rebre suports dels seus partidaris. Tots ells van defensar el model d’organització de Pascual: un Podem federal amb un discurs transversal per seduir nous votants. Amb tot, va defensar que a Podem no hi ha errejonistes ni pablistes: “Tenim una sola posició política sobre el PSOE”, va dir.

Rivera reclama protagonisme

C’s intenta restar protagonisme a la trobada d’avui entre Sánchez i Iglesias, que considera que serà del tot “improductiva”. Però la foto dels dos líders intranquil·litza Albert Rivera. Per tornar a projectar el missatge que el pacte amb C’s es manté vigent, Sánchez es va reunir ahir al vespre durant dues hores i mitja amb Rivera en una reunió plena de simbolisme. El partit taronja assegura que Sánchez no ha posat sobre la taula un govern tripartit i que l’acord firmat abans de la investidura fallida és el centre de qualsevol actuació. Podem, en canvi, proposa una nova entesa amb els socialistes a la qual se sumi C’s. La batalla pel relat està més viva que mai.

stats