Política 04/07/2017

Els comuns asseguren que no participen en actes "que tenen l'objectiu de validar el full de ruta del Govern"

La direcció de Catalunya en Comú ha declinat la invitació de JxSí a la presentació de la llei del referèndum perquè no creu que aporti respostes per fer vinculant l'1-O

Aleix Moldes
2 min
Xavier Domènech i Ada Colau han fet balanç de l'últim any de Barcelona en Comú / FRANCESC MELCION

BarcelonaNi Ada Colau ni Xavier Domènech han participat en cap de les dues presentacions que JxSí ha fet durant el dia per presentar la llei del referèndum. Han declinat les invitacions perquè no estan disposats a participar en actes "que tenen l'objectiu de validar el full de ruta del Govern". Aquesta és la decisió que ha pres la direcció de Catalunya en Comú i que s'ha distribuït en forma d'argumentari entre els seus dirigents. L'únic que ha decidit contradir-la ha estat el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, que ha escoltat des del Parlament com JxSí i la CUP detallaven l'articulat de la llei.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts dels comuns consultades per l'ARA insisteixen que la seva màxima prioritat és aconseguir que els catalans votin en un referèndum vinculant i que, ara per ara, no detecten aquest element en l'1-O. Per això, continuen opinant que el referèndum que planteja el Govern no serà més que una "mobilització popular" de l'estil del 9-N, tal com va explicar el coordinador de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, després de reunir-se amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el passat mes de juny.

Segons l'argumentari dels comuns, les convocatòries d'aquest dimarts al Parlament i al Teatre Nacional de Catalunya "no representen el vertader consens a l'entorn del dret a decidir", perquè només busquen l'aval al full de ruta del Govern. Catalunya en Comú critica que el Govern no hagi decidit donar les explicacions sobre l'1-O des del "ple del Parlament", garantint la intervenció de tota la resta de forces polítiques. Aquest és, segons els comuns, "l'espai adequat" per parlar del referèndum.

A més, critiquen la manca de detall del Govern pel que fa al mínim de participació, que la llei presentada aquest dimarts no contempla; sobre els mecanismes de protecció dels funcionaris; i sobre els suports internacionals amb els que, teòricament, compta l'executiu per impulsar el referèndum el proper 1 d'octubre.

stats