Política 21/05/2016

Mas, després del 'superdissabte': "Impulsarem un nou partit amb els millors valors de Convergència"

El 67% de la militància decideix impulsar una nova eina política, i un 32,5% aposta per renovar l'actual estructura. Un 53% dels afiliats s'acosta a les urnes

Oriol March / Maiol Roger
4 min
Mas compareixent acompanyat de bona part de la direcció de CDC.

BarcelonaPunt final a la història de Convergència. Un 67% de la militància ha decidit impulsar la creació d'una nova formació política de "centre ampli sobiranista", mentre que un 32,5% dels afiliats ha deixat clara la seva preferència per renovar les actuals sigles. Amb dades provisionals, a l'espera que la direcció comparegui per explicar el desenvolupament de la jornada, aquesta decisió suposa activar la progressiva dissolució de l'estructura actual, que anirà en paral·lel a la posada en marxa del nou partit. Pel que fa als simpatitzants, l'opinió dels quals no era vinculant, el resultat és similar: un 67% està a favor del nou partit i un 32% s'hi ha posicionat en contra. Un 53% de la militància s'ha acostat a les urnes, i del total de votants, més de 14.000 persones, un 40% són simpatitzants.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'encarregat de fer la valoració política de la jornada ha estat el president de CDC, Artur Mas, acompanyat de bona part de la direcció. "Més del 50% és una xifra molt alta", ha assenyalat Mas, que ha agraït la participació dels simpatitzants. "Són la llavor de noves incorporacions", ha apuntat l'expresident de la Generalitat, que ha destacat que els resultats "són molt clars". "Els valors han de ser la nova saba del juliol", ha indicat en referència al congrés de l'estiu. "El nou partit ha de ser un bon fill de Convergència", ha ressaltat.

"Quan ens hi posem, ho fem de totes totes. No ho fem per figurar, ni per retòrica, ni per estètica", ha afegit el president del partit, que ha destacat el "reforç" que ha rebut Francesc Homs com a candidat a Madrid.

Preguntat sobre si liderarà la nova formació, Mas ha dit que "avui no es decideix cap lideratge concret", i ha apuntat que "no estem en la fase de decidir qui ho farà". "Tirarem endavant una nova formació política que està oberta a tothom que s'hi vulgui afegir", ha ressaltat l'expresident de la Generalitat, que ha destacat la voluntat de "sumar persones noves". "Després del congrés ja veurem quina direcció s'escull", ha considerat. "Jo, d'alguna manera, hi seré. I, com vaig dir, estic en acte de servei. No reclamo res, absolutament res, però estic en acte de servei", ha volgut assenyalar.

Preguntat sobre un hipotètic canvi de nom, Mas ha apuntat que s'haurà de decidir en el marc del congrés del proper mes de juliol. "No en faig qüestió de principi. Serà una decisió important, però no l'única", ha reivindicat. "Tot es pot canviar. Això és el que ens plantejarem. Repensarem a fons tot el que tenim sobre la taula, ho posarem al dia, introduirem els canvis que calgui i mantindrem allò que valgui la pena", ha argumentat.

"Èxit rotund"

La portaveu de Convergència, Marta Pascal, ha considerat un "èxit rotund" la jornada, i ha apuntat que les primàries "deixen el llistó molt alt". "Els dos candidats, Sílvia Requena i Francesc Homs, han tingut el seu espai", ha apuntat Pascal, que considera que "avui s'ha demostrat que entre la nova política i la vella política, la gent tria bona política".

"CDC ha de ser la llavor d'una nova formació", ha apuntat Pascal.

Mas i Puigdemont

Els pesos pesants de Convergència han desfilat per les 197 meses repartides per tot el territori fins a les 19.30 de la tarda. La votació més rellevant, en termes de futur, és la que pregunta sobre si cal impulsar la fundació d'un nou partit o bé renovar a fons l'estructura actual. Artur Mas i Carles Puigdemont han votat a mig matí a Barcelona i a Girona, respectivament, i tots dos s'han posicionat a favor de crear una nova formació. Mas hi ha assistit acompanyat de les seves nétes, i Puigdemont ha destacat el "bon ambient" que ha vist a la ciutat que va governar.

"Sento orgull de pertinença a CDC per aquest procés tan democràtic i participatiu que s’està portant a terme a tot Catalunya", ha apuntat Puigdemont, que ha afegit: "Esperem un canvi, el futur és diferent i necessitem eines diferents per dirigir-nos cap a un estat independent".

El seu predecessor, després de votar, ha cridat la militància a decidir el futur d'un partit que ha d'aspirar a "vertebrar la política" de Catalunya i ha deixat per a més endavant el debat del nom, que ha aclarit que no es decideix avui sinó al congrés del primer cap de setmana de juliol.

La direcció s'ha posicionat clarament a favor d'aquesta iniciativa, que tindrà el seu tret de sortida en el consell nacional de demà diumenge.

Les valoracions dels candidats

"Fem un procés de participació i de democràcia interna que no havíem fet mai abans, vull agrair-ho als voluntaris que ho fan possible i també als militants", ha manifestat Homs després de votar. El candidat ha destacat que el més important serà que els resultats que s'extreguin de la votació es posin al servei de tots els catalans. "Ens estem mostrant com un partit participatiu i democràtic per posar-lo al servei de la gent", ha defensat.

Requena, per la seva banda, ha assenyalat que "si es vol afrontar la innovació i la constitució d'una força política des de l'impuls de l'antiga, té més explicació que hi hagi cares noves". L'aspirant ha aplaudit la celebració d'una "consulta innovadora", la qual considera "necessària per a la democràcia radical". Pel que fa al seu rival, Requena ha restat importància als suports públics que ha rebut els darrers dies per part de diversos dirigents de CDC, i ha assegurat que "aquests suports no tenen res a veure amb el vot, que és avui i és secret".

stats