RESCAT AUTONÒMIC
Política 29/08/2012

Andalusia no descarta demanar també el rescat si no implica renunciar a competències

La consellera de Presidència Junta, Susana Díaz, defensa que es poden endeutar més però necessiten liquiditat per abonar els pagaments compromesos

Efe
2 min
El president andalús, el socialista José Antonio Griñán, va traduir ahir en retallades socials el que pot implicar complir els objectius de deute fixats per l'Estat.

HuelvaLa consellera de Presidència i Igualtat de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, ha indicat aquest dimecres que el govern andalús "no descarta" acudir al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) del govern espanyol sempre que "no es contempli el limitar les competències que tenen ara mateix". Díaz, que ha respost així als periodistes a Huelva a preguntes sobre la decisió de Catalunya d'acudir a aquest fons, ha apuntat que des d'Andalusia s'entén que el govern estatal "ha de facilitar la liquiditat a les comunitats autònomes si es vol que hi hagi una reactivació real de l'economia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això, ha subratllat que la Junta d'Andalusia "sempre" ha apostat pel Fons de liquiditat, però com un instrument que "faciliti" perquè "hi ha algunes comunitats que com aquesta ho ha fet bé i per això mereix que se li reconegui això , tant en la negociació de l'endeutament com en el seu plantejament sobre el FLA". "Si aquest fons és de liquiditat, que així esperem, i no planteja limitació de competències, no descartem acudir-hi, ni ho hem descartat en cap moment perquè pensem que podem endeutar més, però necessitem aquesta liquiditat per fer front a pagaments compromesos" , ha assenyalat.

Ha precisat que "si és necessari", caldria negociar "en les millors condicions per a Andalusia" perquè consideren que "és positiu i que és una obligació que el govern d'Espanya posi un instrument per facilitar la liquiditat de les comunitats autònomes", però , ha insistit "sense condicionar les competències dels seus governs". Díaz ha deixat clar que aquesta és la posició d'Andalusia i que, en cas d'haver d'acudir, serà la que defensi.

D'altra banda, s'ha referit a la negociació entre la Junta i el govern espanyol sobre el nivell d'endeutament per a l'elaboració dels propers pressupostos de la comunitat autònoma. Després de destacar l'actitud de "col·laboració i diàleg" del govern andalús, ha assenyalat que volen que "aquest diàleg i entesa sigui mutu i que es reconegui que Andalusia és fonamental en la recuperació d'Espanya i que no es pot pensar en el futur immediat de aquest país sense pensar a Andalusia". "Andalusia defensarà amb contundència i fermesa els seus interessos", ha assenyalat, i alhora ha indicat que ara mateix s'està treballant per arribar a un acord que espera sigui "favorable" perquè "es pugui dur a terme en condicions normals la elaboració d'aquest pressupost".

stats