Política 05/11/2014

"Catalunya desafiarà el tribunal espanyol amb una votació per la independència", a 'The Wall Street Journal"

Mtjans d'arreu del món es fan ressò de la suspensió del TC i de la decisió del Govern de tirar endavant el procés

Ara
5 min
La notícia a l'edició digital del WSJ.

BarcelonaLa suspensió, per part del Tribunal Constitucional, del nou 9-N ha tingut un ampli ressò en la premsa internacional. El món mira amb atenció el desacord entre els governs català i espanyol, i es confirma com Catalunya s'ha situat sota els focus de l'atenció internacional. Aquest és el ressò de la notícia a les principals capçaleres del món:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

The New York Times: "El govern regional de Catalunya diu que seguirà endavant amb l'enquesta sobre la independència, prevista per a aquest diumenge, en un aparent desafiament a l'ordre del Tribunal Constitucional Espanyol de suspendre la consulta".

The Wall Street Journal: "Catalunya eleva l'aposta en el seu conflicte amb el govern central i assegura que tractarà d'ignorar una sentència judicial i permetrà un vot simbòlic per la independència aquest cap de setmana".

Los Angeles Times: "Catalunya, la regió del nord-est d'Espanya, ha promès desafiar tant el govern central com el màxim tribunal del país i continuar endavant amb la disputada votació d'aquest cap de setmana sobre la secessió d'Espanya".

Le Figaro: "Catalunya ha desafiat obertament el govern central espanyol en anunciar que es manté una consulta simbòlica sobre la seva independència, prevista per al 9 de novembre, després de la prohibició del Tribunal Constitucional pres per Madrid"

Le Point (França): "Avui, a pocs dies del gran dia, la situació és més indesxifrable que mai. A diferència de Londres davant Escòcia (on el no va guanyar al referèndum de setembre), Madrid s'enfurisma quan els nacionalistes catalans plantegen la possibilitat d'una consulta. L'argument és simple: la Constitució del 1978 només reconeix la sobirania del 'poble espanyol: per què els catalans es puguin pronunciar, l'acord del Parlament espanyol és indispensable'. I impensable".

Der Standard (Àustria): "Catalunya s'aferra al seu vot d'independència".

Financial Times: "El Govern català ha promès continuar endavant amb l'anunciada votació que tindrà lloc diumenge per tal d'avaluar el suport popular a la independència, tot i la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la consulta. La decisió del tribunal, i corresponent resposta catalana, fa pensar que el govern regional està disposat, malgrat tot, a desafiar l'alt tribunal espanyol".

The Telegraph: "La votació, prevista inicialment com un referèndum jurídicament vinculat sobre la separació i posteriorment aigualida com a 'consulta' sobre la qüestió, ha estat motiu d'una disputa progressivament més tensa entre el govern de Mariano Rajoy i el d'Artur Mas. Aquest dimarts el Tribunal Constitucional ha decretat la suspensió del vot d'acord amb la demanda feta per Rajoy. Amb tot, Mas ha anunciat que les votacions tindran lloc tal com estava previst".

The Guardian: "El Govern català ha promès continuar endavant amb una votació simbòlica sobre la independència, prevista per diumenge, desafiant l'ordre del Tribunal Constitucional i del govern central, a Madrid. Emilio Sáenz-Francés, catedràtic d'Història i Relacions Internacionals de la Universitat Pontifícia Comillas de Madrid, ha dit que tot i que el govern central ha aconseguit aigualir la consulta de diumenge, no ha fet res per encarar els motius del moviment de base que reclama la independència. 'L'autèntic problema començarà el 10 de novembre', ha dit. 'Tindràs un percentatge significatiu de la població que pensarà que se'ls ha negat el dret a votar. Com ho gestionaràs? Com mantindràs el projecte comú de la nació espanyola? Aquest és el repte principal".

CNN: "Els preparatius continuen per dur a terme algun tipus de votació diumenge a Catalunya. Els grups ciutadans que han reclamat el referèndum, i que estan a favor de la independència, han notificat als mitjans on poden recollir les acreditacions per tal de seguir les votacions. Les enquestes afirmen que la majoria de catalans vol votar. Alguns sondejos asseguren que, si en tinguessin l'oportunitat, una majoria votarien per la independència".

The Washington Post: "El moviment català és l'últim intent de secessió després del referèndum d'Escòcia, que es va tancar amb un vot negatiu. Les enquestes indiquen que la majoria de catalans són partidaris d'un referèndum, però estan dividits a parts iguals sobre si trencar o no els antics vincles amb la resta d'Espanya. No està clar que aquesta última suspensió, per part del TC, tingui cap efecte real".

Le Monde: "Anem cap a un nou enfrontament entre Barcelona i Madrid? El Tribunal Constitucional espanyol ha suspès la consulta simbòlica sobre la independència de Catalunya, prevista per diumenge 9. La decisió no és altra cosa que una suspensió temporal, ja que la justícia s'haurà de pronunciar en un termini de cinc mesos. Malgrat aquest bloqueig judicial, el Govern català ha anunciat que manté la consulta".

Libération: "Catalunya ha desafiat obertament el govern espanyol, en anunciar que manté la consulta simbòlica sobre la independència prevista per a diumenge, després de la prohibició del Tribunal Constitucional. Tot i que a l'octubre el Govern català va fer marxa enrere, ara ha decidit continuar endavant".

Il Corriere della Sera: "El TC espanyol ha suspès per unanimitat fins i tot la consulta simbòlica alternativa al referèndum d'independència de Catalunya impulsada pel president Artur Mas. Però el Govern català no farà marxa enrere, segons ha dit el portaveu del president de la Generalitat".

Clarín: "Catalunya ignora el Tribunal i manté la seva consulta separatista. El govern d'Artur Mas diu que el procés participatiu es manté. Responia així al TC, que poc abans havia suspès la convocatòria prevista per a diumenge".

Russia Today: "El Govern català, que ha vist com la seva demanda d'un referèndum d'independència es veia estimulada pel referèndum a Escòcia, ha dit que continuarà endavant amb la consulta prevista i ha assegurat que 900.000 persones havien visitat la pàgina web sobre el procés. Segons les últimes enquestes, gairebé un 60% dels catalans són favorables a la independència d'Espanya. Amb la seva llengua i cultura pròpies, la regió autònoma té una població de 7,5 milions i aporta un 25% al producte interior brut espanyol. Tot i la prohibició del referèndum, s'espera que desenes de milers de persones surtin al carrer diumenge per reclamar la independència de la regió".

stats