Política 01/03/2013

Duran alerta que portar la declaració de sobirania al TC fomenta el "separatisme"

Núria de Gispert considera l'acte "fora de tota lògica jurídica"

Anna Mateo
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida, en el debat de política general al Congrés / EFE

BarcelonaEl líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat aquest divendres, a través del seu compte de Twitter, que la impugnació al Tribunal Constitucional de la declaració de sobirania que ha anunciat el govern de Rajoy "és un acte separador que alimenta el separatisme". Ha qualificat "d'error gravíssim" la decisió "de presentar el recurs contra la resolució del Parlament de Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Duran i Lleida ha subratllat que aquesta decisió és "fruit de la miopia política" i que "contradiu l'encertada opinió del ministre García-Margallo que la declaració no té valor jurídic". Ha advertit a Rajoy que d'aquesta manera està tancant "una altra porta al diàleg". També ha defensat la declaració de sobirania, i ha destacat que el Parlament ja va aprovar anteriorment declaracions similars, també portades a terme en el Parlament basc.

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, també s'ha pronunciat en un comunicat i ha qualificat de "lamentable" la decisió del govern espanyol. "Suposa un acte fora de tota lògica jurídica, i sobretot perquè s'actua contra la voluntat majoritària expressada democràticament pel poble de Catalunya a través del seu Parlament", ha assegurat.

De Gispert ha afegit que "portar una resolució aprovada pel nostre Parlament al Tribunal Constitucional és un fet inaudit, insòlit i sense cap precedent", i que comparteix "plenament" els arguments de juristes en referència al fet "que no hi ha base jurídica possible per recórrer al Tribunal Constitucional contra una resolució, ja que aquesta manifesta una voluntat política i un acord polític, però no comporta efectes jurídics".

També ha recordat que "en set ocasions anteriors, la primera l'any 1989, la cambra catalana ha aprovat resolucions i mocions en què s'afirmava el dret de Catalunya a l'autodeterminació i el dret a decidir del poble català, i en cap d'aquests pronunciaments els anteriors governs espanyols van tenir una reacció tan sorprenent i sense fonament des d'un punt de vista jurídic".

stats