Política 12/09/2019

Aldarulls en la protesta davant del Parlament

Els manifestants llancen objectes als mossos que custodiaven l’entrada i increpen periodistes

Xavi Tedó / Anna Mascaró
2 min

BarcelonaLa concentració davant del Parlament per denunciar l’immobilisme dels partits independentistes -convocada per les xarxes socials, tal com va avançar l’ARA- va acabar amb aldarulls. Un grup de manifestants encaputxats van llançar objectes contra els mossos que els barraven el pas i que van impedir que entressin a la cambra catalana.

Tensió entre manifestants independentistes i els Mossos davant del Parlament

Tot i que a primera hora de la tarda només eren tres-centes persones les que eren davant del Parlament, quan va acabar la manifestació de l’ANC el nombre de concentrats va augmentar fins a les dues mil persones. Va ser aleshores quan la tensió va anar creixent fins a desembocar en el llançament de pedres, llaunes i pots de fum contra els agents de la Brimo, que van anar advertint que carregarien si els concentrats no abandonaven l’actitud violenta. Una quinzena de joves van treure les tanques de seguretat i es van acostar a pocs metres del cordó policial amb consignes com “Ocupem el Parlament”.

Tot i els avisos, els Mossos van acabar desallotjant els concentrats cap a quarts de nou sense efectuar cap càrrega, simplement rodejant-los i empenyent-los cap a fora del parc sense trobar gaire resistència. Quan ja eren fora també es van tornar a viure moments de tensió, amb un nou llançament d’objectes i petards contra la policia, que va acabar replegant-se i tancant-se dins del Parc de la Ciutadella.

Assetjament a periodistes

Els esvalotadors, majoritàriament joves, van mantenir una actitud agressiva que també es va traduir en insults i empentes a periodistes que cobrien la protesta. Un equip d’Antena 3 va haver de suspendre la connexió en directe per l’assetjament d’alguns manifestants. Un episodi que també s’havia viscut una estona abans davant del Parlament, quan una periodista de TVE que entrava en directe va rebre empentes mentre es cridava “Premsa espanyola manipuladora!” Alguns manifestants van retreure la seva actitud als esvalotadors i van mirar de posar pau sense èxit.

Més enllà dels aldarulls, l’objectiu de la protesta, que era encerclar o fins i tot ocupar el Parlament, va quedar lluny de ser una realitat. La convocatòria, que volia servir per donar un toc d’atenció als partits independentistes que, al seu parer, han fet un pas enrere en la materialització de la República, no va congregar un nombre rellevant de manifestants, que van optar per anar a la manifestació de l’ANC o de l’esquerra independentista. Cap organització vinculada a la CUP va donar suport a aquesta protesta, que es va iniciar al matí amb una primera convocatòria a les 13 hores.

Toni Albà i Cotarelo, al matí

A diferència de la tarda, els accessos al Parlament estaven tancats al matí. Les dues-centes persones que hi eren van fer un petit acte davant de la font del Mamut, en què van prendre part l’actor Toni Albà i el politòleg i escriptor Ramón Cotarelo. Cotarelo, establert ara a Girona, va fer una crida a la unitat dels partits independentistes. “No feu política amb nosaltres”, va dir. “Volem la independència, no afavorir cap dels vostres partits”, va sentenciar enmig d’una gran ovació dels assistents, la majoria dels quals ja no van ser presents a la tarda, quan la situació es va tensar amb enfrontaments amb els Mossos.

stats