PROCÉS SOBIRANISTA
Política 08/09/2017

Les tensions internes deixen CSQP contra les cordes

Els diputats de Podem, crítics amb el discurs de Coscubiela, demanaran que se’l rellevi com a portaveu del grup parlamentari

Xavi Tedó
4 min
El líder de Podem, Albano Dante Fachin, i el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, separats ahir al Parlament.

BarcelonaEl Parlament ha viscut aquests últims dos dies l’escenificació en directe de les divergències internes d’un grup parlamentari, un trencament dins l’hemicicle totalment excepcional. Catalunya Sí que es Pot (CSQP) ha consumat la seva fractura en el ple del Parlament: van aconseguir abstenir-se en bloc a la llei del referèndum, tot i evidenciar durant el debat la divisió interna que viu la coalició entre ICV, EUiA i Podem. Ahir, fins i tot, els diputats de Podem van plantejar-se no participar en la votació de la llei de transitorietat. Volien mostrar el seu rebuig al to bel·ligerant que durant tot el dia havia mostrat el portaveu Joan Coscubiela. Un discurs que els diputats del partit que lidera Albano Dante Fachin van denunciar que no els representava. Finalment, però, van decidir respectar l’acord del grup i votar en contra de la llei de transitorietat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Discurs invàlid

Fachin va afirmar en una piulada al seu compte de Twitter que compartia alguns plantejaments de Coscubiela. El portaveu de CSQP es tornava a queixar de la vulneració dels drets dels parlamentaris en el debat de la llei de transitorietat, un punt que Fachin veia amb bons ulls. En el discurs de Coscubiela, però, hi trobava a faltar “coses molt importants” i això “ho invalidava tot”. Una crítica pública que va anar acompanyada del silenci dels diputats de Podem quan la bancada dels partits constitucionalistes es va aixecar per aplaudir la intervenció de Coscubiela i cridar “Democràcia! Democràcia!” Una ovació que el portaveu de CSQP no va passar per alt. “Els que vam lluitar contra la dictadura ho vam fer amb gent d’ideologies diferents i per això no ens molesta que m’aplaudeixin gent del PP i Ciutadans”, va afirmar. Aquesta mateixa escena ja s’havia viscut dimecres, quan els diputats de les dues formacions espanyolistes van aplaudir la seva intervenció abrandada en el debat de la llei del referèndum, mentre els socis de la coalició es mantenien impassibles per exhibir el seu malestar. I és que el discurs de Coscubiela, en què va arribar a afirmar que es tractava d’una “actuació antidemocràtica sense precedents” no l’havien consensuat els tres socis de la formació, que no van amagar la seva indignació pel to bel·ligerant.

El líder de Podem va anunciar ahir que el Consell Ciutadà, que es reunirà previsiblement avui un cop acabi el ple, demanarà el relleu de Coscubiela com a portaveu de CSQP. El malestar pel veto de Coscubiela és enorme a les files de Podem, on les discrepàncies amb el seu portaveu són notòries des de l’inici de la legislatura. “Jo soc el moderat”, va afirmar ahir Fachin per evidenciar la irritació que hi ha a la direcció de la formació lila amb l’actitud de Coscubiela, a qui acusen d’haver-se saltat l’acord de poder expressar la pluralitat d’aquest espai davant del referèndum amb una intervenció partida entre els que “promouen el boicot actiu a l’1-O” en referència a ICV i “els que criden a participar”. Davant d’aquest escenari, Podem es reunirà amb EUiA i ICV per sol·licitar el relleu de Rabell i no descarten cap escenari en el futur, fins i tot sortir del grup i passar al grup mixt, si no s’accedeix al canvi de portaveu. Fachin va expressar el seu malestar dimecres mateix a Marta Ribas, coordinadora nacional d’ICV i també diputada, però, segons ell, Ribas va minimitzar la polèmica.

Ja dimecres mateix Fachin havia expressat el seu malestar en públic, quan va reclamar el torn de paraula per criticar l’actitud de l’oposició i del seu company de files: “Em fa vergonya que ens passem tres hores parlant del reglament perquè a la gent això no li preocupa, és un espectacle lamentable”. Posteriorment quan la CUP va cedir-li part del seu temps davant el veto del portaveu de CSQP, Fachin li va llançar un dard enverinat: “Qui ha de tenir a les seves mans el futur de Catalunya és la gent. Ens veiem l’1 d’octubre”.

En el debat final, ja al vespre, la decisió de Coscubiela de cedir els quinze minuts d’intervenció exclusivament al president del grup, Lluís Rabell, tot i la demanda del diputat de Podem, Joan Giner, va fer que els parlamentaris de Podem i Joan Josep Nuet, d’EUiA, no es quedessin a escoltar la intervenció del cap de files.

Ahir Nuet va intentar treure ferro al conflicte obert. El diputat i coordinador general d’EUiA ho va atribuir al “caos que es va viure dimecres al Parlament” i va remarcar que “en altres grups parlamentaris es van viure situacions similars que no es van fer públiques”.

Les divergències al voltant de la convocatòria electoral de l’octubre ja es van posar en relleu durant l’acte de presentació de la llei del referèndum que van organitzar Junts pel Sí (JxSí) i la CUP a l’auditori del Parlament el 3 de juliol per presentar els detalls legislatius de la votació. Coscubiela va anunciar que CSQP no hi havia assistit, i Fachin li va respondre que a l’acte hi eren presents dos dels tres grups de la coalició perquè Nuet, Giner i Àngels Martínez, a part de Fachin, també hi van ser presents.

L’absència dels quatre representants d’ICV a l’acte evidenciava l’oposició dels ecosocialistes a la consulta, que es va posar de manifest durant la reunió que la coordinadora nacional de Catalunya en Comú va celebrar el 8 de juliol a Terrassa, quan els seus representants van defensar la necessitat de no cridar a la participació l’1-0 i van impulsar posteriorment un manifest de boicot a la consulta. Els retrets entre Fachin i Coscubiela venen de lluny, i han anat in crescendo les últimes setmanes per les diferències que els separen al voltant del referèndum. Podem fa una crida a votar massivament al referèndum i ICV no es pensa moure ni un mil·límetre en la seva negativa a validar una consulta que, a parer seu, no té garanties i només serveix per legitimar el PDECat.

Catalunya Sí que es Pot arriba a la recta final cap a l’1-O en plena divisió interna. El grup ja actua gairebé com si s’hagués dissolt, esperant que unes noves eleccions autonòmiques canviïn els equilibris creats per la coalició, formada a cuita-corrents per al 27-S. Catalunya en Comú -de moment, sense Podem- no s’ha identificat mai amb CSPQ, tot i que hi ha gairebé els mateixos actors. La confluència d’esquerres espera solucionar la divisió viscuda al Parlament.

stats