Política 25/10/2014

Terricabras veu difícil que es pugui impugnar la nova consulta del 9-N

L'eurodiputat d'ERC creu que serà molt complicat pel TC "posar-se tant en contra de l'expressió democràtica dels ciutadans"

Acn
2 min

SabadellL'eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras s'ha mostrat sorprès que el govern espanyol vulgui impugnar la nova convocatòria de consulta del 9 de novembre. "No se com s'ho faran, és un misteri", ha dit en una trobada organitzada pel partit republicà a Sabadell, referint-se a les intencions del govern espanyol de prohibir el nou 9-N, i es pregunta quin "paper" es vol impugnar al Tribunal Constitucional si -argumenta Terricabras- només "anirem als locals que hem decidit i, lliurement, els que vulguin donaran el seu nom i votaran". El filòsof creu que serà molt difícil per al TC "posar-se tant en contra de l'expressió democràtica dels ciutadans". L'acte s'ha celebrat en el marc de la campanya unitària 'Ara és l'hora' que promouen l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'eurodiputat ha confessat que sent un cert desencís per les noves condicions en què s'anirà a votar el 9-N. Apunta, però, que "tots estem bolcats a fer que, en aquestes noves condicions, el 9 de novembre sigui un èxit rotund". L'eurodiputat d'ERC ha assegurat que des de Catalunya "ens pensem que qualsevol cosa que fem se la miren", referint-se a la resta d'estats d'Europa, "i no és veritat" ha sentenciat. Tot i així, ha matisat que "de vegades" sí que som en el punt de mira de la UE, com en el cas de l'11 de setembre passat i, diu, ho serà el 9 de novembre si s'aconsegueix una mobilització molt majoritària. Per aquest motiu ha fet una crida a la participació i ha expressat la necessitat que el Sí-Sí guanyi per una àmplia majoria.

"No podem pretendre que el Parlament Europeu es pronunciï sobre la independència"

Terricabras ha volgut donar una perspectiva europea i ho ha il·lustrat amb nombrosos exemples de trobades que ha tingut amb eurodiputats i eurodiputades provinents d'altres estats. Ha sigut contundent quan ha dit que "nosaltres no podem pretendre que el Parlament Europeu es pronunciï sobre la independència de Catalunya,[...] però sí que han d'afavorir el principi democràtic que els catalans puguem votar".

Ha volgut aclarir que va preguntar-li a Juncker què faria si "el poble de Catalunya decideix lliure i democràticament el seu futur". Terricabras ha dit que li va contestar que "acceptaré el resultat que hi hagi". També ha deixat clar que cal que Catalunya ofereixi una imatge pro-europeista: "Se'ls hi ha de demostrar que a nosaltres Europa ens interessa" i ha afegit que "ens interessa una Europa on els països petits" hi tinguin una presència destacada.

stats