Política 27/01/2012

Patxi López diu que Rajoy ha estat "receptiu" a l'apropament de presos etarres

El lehendakari demana la legalització de Batasuna

Joan Faus
2 min

MadridEl lehendakari Patxi López ha assegurat avui que ha vist el president espanyol, Mariano Rajoy, "receptiu" a les seves demandes d'aplicar una política penitenciària d'apropament dels presos etarres als seus llocs de residència i la revisió dels casos dels presos malalts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Estic convençut que abans o després el govern espanyol acabarà aplicant una política penitenciària, que no anomenaria flexible sinó que està dins de la nostra legalitat. La política penitenciària s'ha d'adaptar al nou temps de justícia i reinserció”, ha dit López en una conferència de premsa posterior a la trobada.

D'altra banda, ha demanat la legalització de Batasuna per acabar amb la “victimització oportunista dels radicals” i perquè sigui “legal el que ja ho és a moltes institucions”. López ha dit que Rajoy li ha respost que ell "no hi pot fer res".

“Si tota la vida hem estat demanant a aquell món que abandoni la violència, que talli qualsevol lligam amb el món de la violència, que s'integri en democràcia, per què quan fan els passos els hi volem posar tots els murs?”, s'ha preguntat.

Fonts del govern han assegurat després de la compareixença de López que l'executiu “no ha canviat de posició”, que “no s'ha parlat de cap flexibilització” en política penitenciària i que la legalització de Batasuna és una "competència dels jutges".

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va dir dimarts després de reunir-se amb el seu homòleg basc, Rodolfo Ares, que un canvi en la política penitenciària està vinculat a la fi d’ETA. "Si ETA deixa d'existir definitivament, podran acollir-se als beneficis penitenciaris que ja existeixen en el marc de l'actual legislació penitenciària”, va assegurar.

stats