Política 12/10/2017

'The Guardian' crida Rajoy a evitar l'aplicació del 155 "a tot preu" perquè és una "estratègia d'alt risc"

Creu que la "pausa" de Puigdemont és "tàctica i comprensible" i demana "rebaixar la temperatura"

Ara
2 min
Captura de l'editorial del 'The Guardian'

Barcelona'Keep calm and…'. L'eslògan anglès per donar ànims a la població durant la Segona Guerra Mundial es va posar de moda fa uns anys i s'ha aplicat a tota mena de circumstàncies, més o menys lúdiques. Avui, però, un diari anglès, el 'Guardian', l'ha recuperat amb un to seriós i no per donar ànims als britànics, sinó per reclamar als governs espanyol i català que frenin l'escalada i s'asseguin a parlar. "Mantinguin la calma i negociïn", és la demanda del rotatiu als dos executius.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diari demana als dos governs que es posin a negociar però es mostra especialment dur amb el president espanyol. Els mitjans de comunicació anglosaxons coincideixen a no voler la independència de Catalunya, però justament per això censuren la política de Rajoy, a qui consideren culpable d'haver creat tensió allà on no n'hi havia, i d'empitjorar-ho amb les seves accions. No entenen que presentés recurs al TC contra l'Estatut, no entenen que no fes concessions quan van començar les protestes, no entenen que no acceptés un referèndum que creuen que hauria guanyat sense problemes, i no entenen que, arribats a aquest punt, hagi optat per la repressió.

En l'editorial d'aquest dijous, titulat "És hora de parlar", el 'Guardian' diu que Rajoy està desitjant activar l'article de la Constitució que suspendria l'autonomia i ha rebutjat de ple la crida del president català per negociar. "Ha d'anar amb compte: acorralar el líder català és una estratègia d'alt risc". El diari critica que Rajoy ni tan sols hagi demanat disculpes pel que va passar l'1 d'octubre "quan Europa va veure incrèdula com els votants van ser rebuts amb porres i pilotes de goma".

El 'Guardian' considera "tàctica i comprensible" la postura de Puigdemont. Creu que la fuga d'empreses, el 43% de participació, i les discrepàncies en el camp independentista justifiquen la pausa. "Però el senyor Rajoy sembla buscar una victòria absoluta, més que no pas negociar, tot i la crida feta per Donald Tusk, que va adduir que la crisi només es pot resoldre amb 'la força dels arguments, i no amb els arguments de la força'".

El diari aconsella a Rajoy que faci un moviment cap a una estructura més federal, i que resisteixi les pressions per aplicar l'article 155. "Qualsevol intent de governar des de Madrid té el risc de convertir una crisi constitucional en una catàstrofe", diu l'editorial. Un règim fiscal com el basc i l'acceptació que Catalunya és una nació són, considera, possibles sortides al problema.

L'editorial acaba demanant als dos governs que deixin de posar el conflicte al davant de la negociació i alerta que els "fantasmes" de l'era de Franco encara són vius, cosa que podria posar en perill, segons el diari, l'"exitosa democràcia" espanyola.

stats