Política 21/09/2012

'The New York Times' anuncia que Rajoy "no aconsegueix un acord fiscal amb Catalunya"

El diari nord-americà presenta el resultat de la reunió amb Mas com un fracàs del president espanyol en l'intent d'amortir el moviment independentista "de la regió més poderosa econòmicament"

Ara
1 min
Mariano Rajoy i Artur Mas, a la porta de la Moncloa, abans de la reunió sobre el pacte fiscal / EFE

BarcelonaMariano Rajoy no se n'ha sortit en l'intent d'afrontar "el repte polític domèstic més important", és a dir, "l'embranzida separatista de la regió més poderosa econòmicament" d'Espanya. És el punt de vista de la crònica del diari nord-americà 'The New York Times' sobre el fracàs de la reunió entre Rajoy i el president de la Generalitat, Artur Mas, per parlar del pacte fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per al cronista de 'The New York Times', Raphael Minder, Rajoy ha fracassat en l'intent de suavitzar l'independentisme català, que s'ha instal·lat en la centralitat política –és "'mainstream'", diu– i "que s'ha convertit en el repte polític domèstic més important".

El text recull també que Artur Mas va advertir Rajoy després de la trobada, en declaracions a la premsa, que havia perdut "una oportunitat històrica" de salvar la relació entre "la seva regió i la resta d'Espanya", especialment després que "centenars de milers de catalans s'apleguessin en una manifestació gegant pro independència a Barcelona l'Onze de Setembre, l'aniversari de la derrota catalana del 1714 davant les tropes espanyoles".

La resta de la crònica recull l'opinió del director general del Cercle d'Economia, recorda la carta de Joan Carles I de dimarts i repassa la història i les xifres econòmiques que marquen històricament i actualment la relació Catalunya-Espanya.

No hi falten les crítiques a Catalunya i a "la mala gestió de les seves finances" durant l'última dècada, que l'han convertit "en la regió més endeutada" d'Espanya, amb prop de 54.000 milions de deute dels 181.000 milions del conjunt de les 17 comunitats autònomes.

stats