Política 17/05/2019

Tinder, 'influencers' i patinets elèctrics per incentivar el vot jove a les europees

Spotify també ha creat una llista de reproducció amb cançons de tots els països de la UE

2 min
La DGT regularà l’ús dels patinets elèctrics

Brussel·lesLes eleccions europees que se celebren la setmana que ve s'han batejat com les més importants per a la història de la Unió, perquè s'han convertit en una mena de plebiscit sobre una major integració europea o l'afebliment definitiu del projecte en ple auge dels populismes i la inestabilitat global. Però la principal assignatura pendent del projecte europeu és aconseguir que sigui important per als ciutadans i, sobretot, guanyar participació després d'una ratxa de 40 anys de caiguda. Les estratègies o socis que ha trobat aquest any el Parlament Europeu ho demostren. Ha tirat d''influencers', Spotify i, fins i tot, dels famosos i invasius patinets elèctrics per incentivar la participació. I també l'aplicació de cites Tinder ha entrat en campanya.

Des de fa una setmana, la plataforma de música en 'streaming' Spotify té disponible una llista de reproducció dedicada a les eleccions europees amb una cançó de cada estat membre de la UE. La llista es diu "Get Vocal, Europe!" i, en representació d'Espanya, hi ha la cançó 'Con altura', de la catalana Rosalía. Més enllà de la música, aquest divendres el portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch, ha explicat que per a aquesta campanya Tinder ha impulsat en diversos països anuncis on es pot llegir "A qui triaràs com a parella els pròxims cinc anys?", com es pot veure en el següent anunci de l'aplicació den alemany:

Captura de l'anunci de Tinder en alemany

Tinder ja s'ha fet servir en altres campanyes electorals. Activistes o partits polítics han utilitzat l'aplicació de cites en campanyes dels Estats Units o en les eleccions federals alemanyes del 2017. En aquestes últimes, activistes socialistes alemanys van aconseguir que simpatitzants del partit li donessin els seus perfils de Tinder, que es van fer servir per enviar missatges de captació de vot. L'objectiu en aquest cas és captar el vot dels més joves, un dels col·lectius més desmobilitzats. També s'ha fet servir al Regne Unit per al referèndum del Brexit.

Però si hi ha un gadget més nou que Tinder és el patinet elèctric que inunda ciutats europees com Brussel·les i que, fins i tot, ja apareix com a alternativa de transport en les indicacions de Google Maps. En aquest cas, Lime, una de les empreses més conegudes d'aquest sector, oferirà viatges gratuïts als usuaris per anar als col·legis electorals.

No hi podien faltar les 'influencers' joves amb milers o milions de seguidors a les xarxescom els barcelonins Lucas Loren o Carlota Bruna, que s'han aliat amb les institucions europees amb la mateixa intenció de captar el votant més jove i més desmobilitzat.

stats