Política 04/09/2020

Tremosa topa amb Aragonès en el seu primer dia com a conseller d'Empresa

Vilallonga diu que Torra va demanar-li que cessés el seu secretari general, però que ella s'hi va negar

Ara
3 min
Traspàs al departament d'Empresa i Coneixement entre Ramon Tremosa i Àngels Chacón

BarcelonaLa remodelació del Govern que ha impulsat el president de la Generalitat, Quim Torra, ha acabat de deteriorar la pugna entre JxCat i el PDECat. Els canvis a l'executiu, però, tampoc han millorat la relació entre els dos socis de Govern, JxCat i ERC. En el seu primer dia com a conseller, el nou titular d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ja ha protagonitzat la primera topada amb un dels consellers republicans. En concret, amb el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, a qui ha retret que no hagués fet costat a Torra quan va demanar al president espanyol, Pedro Sánchez, més recursos a través del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede).

Tremosa creu que aquests recursos eren totalment necessaris per fer front, per exemple, a la paga extra dels sanitaris. "M'hauria agradat que el vicepresident Pere Aragonès també hagués estat al costat del president de la Generalitat defensant que ara necessitem diners, per exemple, per donar una paga extra al personal sanitari. No ho ha fet públicament, que jo sàpiga", ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio. "Ja va tard, el vicepresident", ha afegit, a més de retreure a Sánchez que no hagi contestat la carta de Torra.

Les crítiques de Tremosa les ha contestat el mateix Aragonès en la roda de premsa que ha fet aquest matí per presentar el pla per reforçar l'atenció primària davant la pandèmia del covid-19. El vicepresident del Govern ha respost al nou conseller d'Empresa i Coneixement que les pagues extres als sanitaris ja s'estan pagant perquè hi ha "el finançament" i que el Govern té previst acabar-les d'abonar aquest mes de setembre. "Quan entres nou en un lloc, és normal que t'hagis de posar al dia", ha afirmat Aragonès.

Paral·lelament a aquests retrets dialèctics, tant Tremosa com el nou conseller d'Interior, Miquel Sàmper, han fet el traspàs de carteres amb els seus antecessors, Àngels Chacón i Miquel Buch. Durant l'intercanvi amb Buch, Sàmper ha destacat la seva voluntat de seguir "totes les línies encertades que hi ha hagut i, si es troba alguna cosa que es pugui millorar, millorar-ho". El nou conseller ha subratllat que ha trobat un departament que funciona i que intentarà que continuï així.

Miquel Sàmper i Miquel Buch, durant el traspàs de cartera al departament d'Interior

Vilallonga revela que Torra va demanar-li que cessés el seu secretari general

Ahir Quim Torra també va anunciar la destitució de Mariàngela Vilallonga com a consellera de Cultura, tot i que el traspàs amb la nova titular del departament no es farà efectiu fins dimarts. Aquest divendres, l'encara consellera de Cultura ha explicat que va entomar la decisió de Torra amb naturalitat perquè la "política és efímera", però ha revelat que un dels moments més durs dels seus 18 mesos com a consellera va ser quan Torra va demanar-li que cessés el secretari general del departament de Cultura, Francesc Vilaró.

Segons Vilallonga, el president de la Generalitat va justificar la decisió per "estratègies polítiques". La consellera, però, es va negar a destituir-lo. Així, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Vilallonga ha explicat que gràcies a un "canvi de cromos" no va acabar cessant Vilaró, tot i que no ha volgut donar detalls d'aquest intercanvi. "Sabia que si cessava el meu secretari general, Cultura se n'anava en orris. Hem treballat colze a colze", ha afirmat. "La política és un joc de rol, hi jugues o no hi jugues", ha afegit.

stats