Política 22/07/2018

Torra assegura que "vindran moments difícils" que requeriran el "sacrifici de tots"

Mas demana unitat: "La desunió, si es produís, és el verí que pot liquidar l'independentisme"

N.orriols / M.esteve
2 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la seva intervenció en l'acte de cloenda de l'assemblea del PDECat

BarcelonaMalgrat les anades i vingudes, finalment el president de la Generalitat, Quim Torra, ha intervingut en la cloenda de l'assemblea del PDECat. I ho ha fet amb un missatge clar: "Vindran setmanes i mesos enormement difícils, amb més sacrificis dels que hem fet fins ara. Vindran moments en què ens caldrà el sacrifici de tots, la unitat i l'organització de tots", ha expressat davant els associats del partit.

Per al president, en els pròxims mesos s'ha de crear un "nou moment", tal com va passar el mes d'octubre. Torra ha situat la Crida com un pas necessari per afrontar-ho i, en aquest sentit, el president de la Generalitat ha defensat actuar a través de la "unitat" i el nou projecte de Carles Puigdemont. "Tenim un enorme lideratge transversal en aquest país, que és el president Puigdemont", ha subratllat Torra abans de posar en valor la feina feta pels exconsellers i els dirigents independentistes que són a la presó.

És aquest camí el que Torra vol aprofitar per fer efectiva la república. De fet, ha reiterat que aquesta és la tasca que s'ha proposat el nou Govern per als pròxims mesos. "Vam proclamar la independència i ara l'hem de fer efectiva. Hem de centrar-nos i connectar amb la gent una altra vegada, perquè és un moviment que l'ha fet la gent", ha reconegut Torra.

Aquesta visió l'ha compartit l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que també ha intervingut a l'assemblea del PDECat a través d'un vídeo enregistrat. Puigdemont ha aprofitat la seva intervenció per posar en valor la tasca feta primer per Convergència i després pel PDECat perquè Catalunya fos "un país de persones lliures". "Sempre hem fet el que tocava", ha dit l'expresident. I prova d'això, segons Puigdemont, és que el moviment independentista continua viu i ho evidencien, ha dit, les paraules que el flamant president del PP, Pablo Casado, va pronunciar ahir: "Els que ens donaven per liquidats ara ens volen reconquerir, cosa que evidencia que no ens van liquidar".

Tot i les evidents reticències entre Puigdemont i l'ex-coordinadora general del partit Marta Pascal, l'expresident no hi ha volgut entrar públicament, sinó que ha agraït la feina feta per l'anterior direcció. "Agraeixo a l'equip que ha coordinat la Marta Pascal i tota la feina que ha fet perquè el partit funcionés i per superar totes les dificultats, sé que no ha estat fàcil", ha dit Puigdemont.

Mas demana "unitat" a l'independentisme

En l'acte de cloenda també hi ha intervingut l'expresident de la Generalitat i del PDECat Artur Mas, que ha aprofitat el seu discurs per demanar "unitat" a tot el moviment independentista. "La desunió, si es produís, és el verí que pot liquidar l'independentisme", ha dit, taxatiu. En aquest sentit, ha apel·lat a unir "tres forces" que, per a l'expresident, té el moviment independentista: "La nostra gent, líders polítics disposats a jugar-se-la personalment, i la unitat, que no sempre hi és i no com caldria".

Així, Mas no s'ha estat de retreure a l'independentisme que se situï en una cursa entre "teòrics valents i teòrics covards". L'expresident ha demanat sortir d'aquesta dicotomia per fer "passos endavant". "Ens convé marxar i ser lliures", ha sentenciat l'expresident.

stats