Política 04/09/2018

Torra desvela avui les claus de la seva estratègia

Posarà l’accent en els drets civils i el judici de l’1-O

Núria Orriols
2 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, amb els líders de CCOO i UGT ahir al Palau de la Generalitat.

BarcelonaEl president, Quim Torra, protagonitza avui una conferència clau per a l’estratègia de l’independentisme, ja que pretén posar les bases d’una unitat d’acció que des de les eleccions del 21-D ha estat inexistent. Segons fonts coneixedores del discurs, el president “dibuixarà” tots els “àmbits d’acció” per encarar l’anomenada “tardor calenta”: Torra descriurà la pota institucional, la internacional i la mobilització civil.

Marxa pels drets civils

Posarà èmfasi en les llibertats socials i l’autodeterminació

Davant l’aniversari de l’1-O i l’any de l’empresonament dels Jordis i els exconsellers Joaquim Forn i Oriol Junqueras -la resta de presos polítics van sortir abans del 21-D i van tornar a ser privats de llibertat al març-, el president farà una crida a impulsar una “marxa” per reinvindicar els drets civils i polítics, inclòs el dret a l’autodeterminació. Aquesta marxa també tindrà l’objectiu de construir una majoria que sobrepassi els límits de l’independentisme i que aglutini la gent que, segons Torra, comparteix que el conflicte s’ha de resoldre amb un referèndum, reprova la monarquia espanyola i reclama la llibertat dels presos polítics i exiliats.

Judici contra l’1-O

El president ha traslladat que no acceptarà una condemna

Torra va traslladar la setmana passada al consell executiu que no acatarà una sentència condemnatòria contra els líders independentistes que van impulsar l’1-O. El seu entorn més pròxim assegura que ho considera un “límit moral”. Ara bé, amb què es concretarà, això? Fonts coneixedores afirmen que tampoc revelarà aquesta incògnita durant la conferència. Defensen que, arribat el moment i en funció del grau de mobilització de la ciutadania a la tardor, es donarà una resposta o una altra a la repressió.

Diàleg amb l’Estat

Avisarà que qualsevol solució ha de passar per un referèndum

Torra assegurarà que el govern espanyol té una “oportunitat” aquesta tardor per oferir una solució política a Catalunya, la qual, a parer seu, només pot ser un referèndum que inclogui l’opció de la independència. Ara bé, en cas que l’Estat mantingui la seva negativa al dret a decidir, Torra també avisarà que això “no impedirà que es faci efectiva la República”. Sense explicar, això sí, com la tirarà endavant ni posant cap termini. Està previst que també al·ludeixi a l’elaboració d’una eventual Constitució catalana.

Internacionalització

La veu principal serà el Consell per la República

L’última línia d’acció que apuntarà Torra serà la internacionalització, amb la creació del Consell per la República com a eina principal. L’entorn de Torra explica que la “marxa pels drets civils” inclourà actes a l’exterior que posaran l’accent en l’autodeterminació. De fet, l’expresident Carles Puigdemont té prevista una conferència a Amsterdam el 2 d’octubre. L’independentisme té l’objectiu de convertir la tardor, especialment el judici contra l’1-O, en un altaveu internacional.

stats