Política 19/08/2020

Torra, sobre la DUI: "Estava disposat i preparat per arribar tan lluny com els partits i el Govern volguessin"

El president admet que l'han "sorprès" les "discrepàncies internes" que hi ha hagut al Govern

Ara
2 min
Quim Torra, president de la Generalitat, durant l'entrevista a ACN

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, explica en la segona entrega de l'entrevista a l'agència ACN que, "naturalment", quan va acceptar el càrrec per "servir el país", estava a punt "per a tots els escenaris". Torra entén que hi hagi gent "decebuda" perquè l'independentisme no ha culminat el procés: "Jo mateix ho estic", admet. A més, ha apuntat que l'han "sorprès enormement" les "discrepàncies" internes que hi ha hagut, tot i la "repressió": "No les podia entendre i encara no les entenc". El president opina que com més s'eixampla la base sobiranista és amb una "confrontació democràtica" amb l'Estat, com va passar amb el referèndum de l'1 d'Octubre.

"L'1-O, que és un acte de confrontació amb l'Estat, és el moment que arribem a tocar la independència amb les puntes dels dits. No sé per què tot el que van tirar endavant els companys a la presó i a l'exili no ha de continuar sent el que ara hem de fer els que tenim algunes responsabilitats. No entenc per què hauríem de canviar d'estratègia", comenta.

De fet, Torra diu que la classe política no va estar a l'altura quan es va conèixer la sentència pel judici de l'1-O: "Devíem fallar tots, perquè la gent hi va ser". "Les discrepàncies i diferències no van saber trobar el canal adient i penso que, senzillament, la classe política no va estar a l'altura del que la ciutadania requeria", indica. Torra, però, defensa la seva feina: "No hem aconseguit la República, però penso que hem estat a l'altura, davant d'una situació tan complicada", apunta, després de recordar que el 20% de la legislatura ha estat sota l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

El president de la Generalitat subratlla que, quan va acceptar ser candidat, pensava que el debat constituent serviria per enllestir un projecte de Constitució per ser referendat, i avançar així cap a la implementació de la República. Malgrat les discrepàncies internes al Govern de les quals ha parlat, Torra diu que mai s'ha plantejat fer fora cap conseller d'ERC: "Tots els consellers gaudeixen de la meva confiança".

stats