Política 22/06/2018

Torra acudirà finalment a la inauguració dels Jocs del Mediterrani a Tarragona on coincidirà amb el rei Felip VI

L'ANC de Tarragona anuncia que Torra participarà a la concentració de rebuig al monarca

N. Orriols
4 min
Torra inaugura el Palau d'Esports Catalunya a Tarragona, juntament amb l'alcalde de Tarragona, Josep Felix Ballesteros, 2 dies abans del inici del Jocs Mediterranis a Tarragona

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, acudirà finalment a la inauguració dels Jocs del Mediterrani on coincidirà amb el rei Felip VI. "El monarca no pot foragitar el president de la Generalitat" de l'esdeveniment a Catalunya, ha afirmat. "Avui hi seré. Hi serem perquè és casa nostra. La presència del rei d'Espanya no condicionarà la presència de les nostres institucions", ha afirmat. En la trobada amb el monarca, Torra ha anunciat que li entregarà els informes del Síndic de Greuges sobre la vulneració de drets i llibertats a Catalunya des del mes de setembre de l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i remarcar la situació d'"anormalitat" amb presos i exiliats, el president ha assegurat que els tarragonins i els Jocs es mereixen la presència del cap de l'executiu de Catalunya. Ara bé, ha anunciat que a partir d'ara ni el president de la Generalitat ni cap conseller acudiran a cap acte organitzat per la monarquia i ell mateix renuncia al càrrec de vicepresident de la Fundació Premis Princesa de Girona. La Generalitat tampoc convidarà el monarca en cap esdeveniment institucional. De fet, l'ANC de Tarragona ha anunciat que el president prendrà part en la concentració convocada avui a les 18.30 h per ANC i Òmnium, per mostrar "el rebuig de la ciutadania tarragonina a la presència del monarca espanyol".

Malgrat que a primera hora del matí, tal com ha avançat RAC1 i han confirmat fonts de Presidència a l'ARA, el president s'havia decantat per plantar-lo, hores més tard, les mateixes fonts asseguraven que "tots els escenaris estaven oberts".

En la declaració institucional, Torra ha assegurat que Catalunya viu una "situació d'excepcionalitat" per l'existència d'empresonats i exiliats. "No hi ha normalitat a Catalunya", ha assegurat. "Sembla mentida però les idees de llibertat són perseguides a l'estat espanyol", ha afirmat. El president ha lamentat que el rei Felip VI no hagi acceptat la reunió que li va proposar per carta amb els expresidents Carles Puigdemont i Artur Mas aprofitant la trobada a Tarragona i que no s'impliqui en el diàleg que vol obrir la Generalitat per abordar el conflicte entre l'Estat i la majoria parlamentària independentista.

Torra ha recordat el discurs del rei del 3 d'octubre, en què no va condemnar la violència contra els votants i va avalar l'aplicació de l'article 155. "Davant de tot això, el rei d'Espanya no ha demanat perdó. Va donar suport a la violència de la policia que va causar un miler de ferits", ha recordat. "No ha expressat ni una paraula de suport ni a ells ni a la seva família", ha afegit.

"Volem dignitat i que es respecti la voluntat de les eleccions", ha afirmat. "No som súbdits, som ciutadans", ha reiterat.

Després de diversos dies de debat –el seu mateix equip tenia opinions diferents–, Torra ha pres una determinació, poques setmanes abans de la trobada amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el proper 9 de juliol a La Moncloa. Fonts del Govern d'ERC asseguren a l'ARA que el president els hi va demanar la seva opinió -li van recomanar assistir a l'acte- però ho van deixar a les seves mans.

Així, aquest vespre a Tarragona coincidiran per primer cop des de la manifestació contra els atemptats de Barcelona i Cambrils de l'agost de l'any passat, el rei d'Espanya, el president espanyol i el president de la Generalitat.

Trobada amb Puigdemont

Ahir el president de la Generalitat, després de la reunió que va mantenir amb l'expresident Carles Puigdemont a Berlín –que era partidari de plantar el rei–, va lamentar que "des del 3 d’octubre no hi ha hagut cap mena de disculpa ni excuses del monarca espanyol".

El president de la Generalitat, Quim Torra, i l’expresident Carles Puigdemont es van reunir ahir en un hotel de Berlín per abordar la situació política a Catalunya, que té el principal punt d’interès en la reunió imminent entre Torra i el president espanyol, Pedro Sánchez.

Torra va traslladar per carta dimecres, conjuntament amb els expresidents Puigdemont i Artur Mas, la voluntat de fer una reunió a Tarragona. Al text li demanava que reconegués la repressió i s'impliqués en una etapa de negociació per resoldre el conflicte entre les institucions de l'Estat i la majoria independentista al Parlament de Catalunya. Al final, li oferia la possibilitat d'aprofitar els Jocs Mediterranis per obrir una nova fase de relacions.

Amb tot, la Zarzuela va traslladar la decisió al govern espanyol de Pedro Sánchez, que va descartar la reunió. Ahir, fonts del Govern consideraven "xocant" l'actitud de la Corona, entenent que en el discurs del 3 d'octubre també va actuar com a "corretja de transmissió" del llavors executiu del PP dirigit per Mariano Rajoy. "El rei renuncia a fer el seu paper d'àrbitre", es queixaven ahir.

Els dubtes de Torra i el "respecte" de Ballesteros

Segons fonts de Presidència, Torra era d'entrada reticent a acudir a la cita per no donar una imatge de normalitat amb el rei després del paper que ha tingut en el Procés i amb l’existència de presos i exiliats. Ara bé, també valorava que els Jocs Mediterranis és un esdeveniment clau per a Catalunya i, sobretot, per al Camp de Tarragona, on també es podia interpretar malament una absència del president de la Generalitat en la inauguració.

De fet, la Generalitat ha fet una inversió de 32 milions d’euros en aquest esdeveniment i ha possibilitat el Palau d’Esports de Catalunya, inaugurat per Torra dimecres al vespre juntament amb l’alcalde de la ciutat, Fèlix Ballesteros.

L'alcalde socialista, en declaracions a RAC1 aquest divendres, ha assegurat que li agradaria que Torra acudís a la inauguració però també ha dit que "respecta" la decisió que prengui.

stats