Política 04/10/2018

El president de Catalunya demana mediació a Trump, Merkel, Putin i el papa Francesc per fer possible un referèndum pactat

En una carta a Sánchez el 26 de setembre posava en còpia una quarantena de líders mundials

Ara
2 min
El president Torra anuncia per carta al ministre Zoido que visitarà els presos aquest divendres

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, va enviar aquest dimecres una carta al seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, per convidar-lo a Barcelona i "parlar de tot en profunditat: del seu projecte per a Catalunya i també de l'exercici del dret a l'autodeterminació", concretava la missiva, que en cap moment feia referència a l'ultimàtum que 24 hores abans Torra havia deixat anar al Parlament. La setmana passada, però, el president català ja havia enviat una carta a Sánchez i a una quarantena de líders mundials –posats en còpia– en què reclama una mediació internacional per avançar cap a un referèndum pactat, segons ha avançat aquest dijous 'El Periódico'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquesta primera carta, en anglès i amb data de 26 de setembre, Torra assegura que l'objectiu de la Generalitat no és aconseguir la independència "immediata", sinó la consecució d'un referèndum "legal", "vinculant" i "just". Un missatge que fa arribar a líders mundials com el president dels Estats Units, Donald Trump; la cancellera alemanya, Angela Merkel; el president rus, Vladímir Putin; la primera ministra anglesa, Theresa May; el president xinès, Xi Jinping, i, fins i tot, el papa Francesc. Amb tot, el cap del Govern demana a Sánchez que autoritzi el seu executiu a entrar en un "diàleg mediat" tan aviat com sigui possible. "La part catalana està preparada per entrar en aquest procés sense precondicions", destaca el text.

Disposat a explorar "totes les opcions" si els presos són alliberats

Torra dedica gran part de la carta a explicar com és de difícil el diàleg amb l'Estat quan hi ha presos polítics i exiliats. En aquest sentit, demana a Sánchez que insti la fiscalia a retirar els càrrecs contra ells o que, com a mínim, retiri les seves objeccions respecte a la llibertat provisional. La realitat, però, és que diversos membres del govern espanyol ja s'han posicionat a favor d'aquest punt. En tot cas, el president de la Generalitat adverteix que, en absència d'un "diàleg significatiu", el judici i la condemna dels presos podria portar a una "aclaparadora demanda d'independència immediata" a Catalunya.

Tan és així que Torra assegura que si els presos són alliberats el seu govern està disposat a "explorar totes les possibles opcions" amb la Moncloa. "El nostre equip negociador està sempre preparat per començar les converses", conclou Torra a la carta, en què demana a Sánchez que confirmi que el seu govern està també disposat a unes negociacions mediades. El president assegura que posa en còpia els líders mundials perquè el diàleg sigui "tan transparent com sigui possible".

stats