Política 23/05/2018

Torra posposa la presa de possessió del Govern mentre estudia mesures contra Rajoy

El president de la Generalitat demana un informe sobre vies per fer efectius els nomenaments

Ara
2 min
El president, Quim Torra, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaLa presa de possessió dels nous consellers del Govern no serà finalment aquest dimecres. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat avui en un comunicat que davant del "bloqueig del govern espanyol" demanarà un dictamen a la Comissió Jurídica Assessora (CJA) per tal de trobar la via de publicació del decret de nomenaments al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' (DOGC). En aquest sentit, el president vol determinar les opcions per permetre la publicació, la presa de possessió i la formació d’un executiu català, i prendre la decisió que correspongui. Fonts governamentals afegeixen que la CJA ha de determinar si, davant la "deixadesa de funcions" de la Moncloa, la Generalitat pot publicar el nomenament malgrat la vigència de l'article 155.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, ha avançat que estudia la possibilitat d'emprendre mesures contra el govern espanyol, ja que amb la seva actitud estaria bloquejant la publicació del decret de nomenaments del Govern al DOGC, un acte degut que no hauria de patir cap interferència. Ara bé, aquestes accions no les podrà prendre la Generalitat mentre estigui vigent el 155, només podrien fer-ho de manera individual el president, Quim Torra, o els consellers afectats per la vulneració dels seus drets polítics.

En un comunicat, Torra ha lamentat que el govern espanyol no hagi donat cap resposta a la carta enviada pel secretari del Govern, Víctor Cullell, en la qual es demanava la justificació de la negativa de l’Estat a publicar el decret de nomenaments al DOGC. Fonts del Govern mantenen que la Moncloa està prevaricant.

El president defensa que els drets polítics de totes les persones destinades a formar part del Govern segueixen "intactes", per la qual cosa interpreta que "no hi ha cap motiu que justifiqui que no puguin prendre possessió".

Resposta de Sáenz de Santamaría

La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha confirmat aquest dimecres que no tenen intenció de publicar de moment el decret de nomenament dels consellers de Quim Torra al DOGC i ha emplaçat el president de la Generalitat a moure fitxa: "Està en mans del senyor Torra. Ell sap que ha de fer per posar fi al 155". Amb la decisió de Llarena de no deixar sortir els consellers Rull i Turull, la vicepresidenta ha dit que estan analitzant la "viabilitat" del decret, però ha rebutjat posar-se terminis. "El ple del Parlament es va constituir al gener", ha dit per justificar que no ve d'uns dies.

stats