Política 31/08/2019

Torra demana a Torrent que el Parlament s'impliqui en la resposta a la sentència de l'1-O

El president de la Generalitat defensa que les institucions liderin el període que s'obri després de la decisió del Tribunal Suprem

Ara
3 min
Torra avisa Torrent que es prepari per si el Parlament ha d'investir Puigdemont com a resposta a la sentència de l'1-O

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat al president del Parlament, Roger Torrent, que el Parlament s'impliqui en la resposta a la sentència de l'1-O per tal que totes dues institucions -Generalitat i Parlament- liderin el període posterior a la decisió del Tribunal Suprem. "Totes les institucions hauran de liderar amb l'exemple en el període de confrontació democràtica", han destacat fonts de Presidència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El Parlament també haurà de reaccionar a les sentències contra diputats que van ser escollits per aquesta legislatura", afegeixen les mateixes fonts. En aquest sentit, fonts de Presidència defensen que s'han d'explorar totes les possibilitats que té la cambra catalana com és ara tornar a investir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat, segons han explicat a l'ACN fonts del Govern, després que Torrent hagi apostat per un Govern de concentració sobiranista com a reacció al veredicte del Suprem en una entrevista a l'ACN. De tota manera, les mateixes fonts asseguren no haver posat cap opció en concret sobre la taula de la reunió que aquest cap de setmana mantenen diversos actors sobiranistes a Ginebra.

Segons diverses fonts republicanes consultades per l'ARA, de fet, JxCat no ha traslladat aquest escenari a ERC. Aquesta proposta, però, ha generat una certa polèmica que algunes fonts sobiranistes atribueixen a una reacció en calent de JxCat després que Torrent hagi plantejat un Govern de concentració com a resposta a la sentència de l'1-O. Torra sosté que totes les institucions hauran de liderar la reacció a la sentència, també el Parlament, tenint en compte la possible condemna contra diputats escollits per aquesta legislatura.

Així, des del Palau de la Generalitat reiteren que la resposta a les sentències interpel·larà tothom, també Torrent i el Parlament, així com tots els representants polítics. Torra insisteix des de fa mesos que qualsevol veredicte que no sigui l'absolució haurà de tenir una resposta democràtica basada en l'exercici del dret a l'autodeterminació. El president té la intenció d'exposar la seva proposta al Parlament, un cop es coneguin les sentències de l'1-O.

De fet, aquest divendres ha començat una nova cimera independentista a Suïssa amb representants de JxCat, ERC, la CUP, l'ANC i Òmnium, encapçalada pel mateix president, amb Puigdemont i la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira. El president de la Generalitat manté des del mes de juny una ronda de contactes amb partits, entitats, sindicats i patronals per trobar un fil comú a aquesta resposta a les sentències, en cas que no siguin absolutòries. En aquesta línia el Consell per la República també ha mantingut trobades per buscar unitat estratègica, a més d'altres reunions més discretes que ha encapçalat el mateix Torra.

Qui sí que s'ha mostrat favorable a tornar a investir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat és el president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell. En una piulada a Twitter, Canadell assegura que des del 30 de gener del 2018, quan s'havia d'investir Puigdemont, "el procés no ha fet més que caure en picat" i demanar "refer" aquesta "errada".

"Enfortir les institucions"

Fonts de la presidència del Parlament insisteixen que la resposta a les sentències "ha de passar necessàriament per enfortir les institucions". En aquest sentit, defensen que "la millor manera d'afrontar" el nou cicle polític és "reproduir a les institucions la foto del 3 d'octubre". Així, aquest dissabte, Torrent ha apostat per un govern de concentració com a reacció a la decisió del Tribunal Suprem que inclogui la CUP i els comuns. Les mateixes fonts celebren que els comuns s'han obert a parlar d'aquesta proposta.

stats