Política 12/11/2019

La tramitació de la resolució conjunta de JxCat, ERC i la CUP fa preveure un altre pols amb el TC

El Parlament publica la suspensió dels tràmits del punt sobre la monarquia i l'autodeterminació

M.toro / N.orriols
2 min
Roger Torrent, Josep Costa i Xavier Muro

BarcelonaEl mateix dia en què el Parlament ha fet un esprint per votar la moció de la CUP sobre l'autodeterminació, amb l'objectiu d'esquivar la impugnació del Tribunal Constitucional (TC), el Butlletí Oficial del Parlament (BOPC) declarava la suspensió parcial dels tràmits de la resolució conjunta de l'independentisme en resposta a la sentència, que a priori hauria d'arribar al ple dels dies 26 i 27 de novembre.

Els butlletí explica que l'alt tribunal va tombar l'acord de la mesa pel qual s'admetia el punt 11 de la iniciativa de JxCat, ERC i la CUP, que reitera "la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l’autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític". I afirma: "En conseqüència, resta suspesa qualsevol iniciativa o tramitació parlamentària relacionada amb l’esmentat incís [...] que suposi eludir la suspensió acordada, fins a l’aixecament de la suspensió, si escau, o fins al moment en què el Tribunal Constitucional resolgui els incidents d’execució iniciats".

La publicació, redactada pels lletrats, fa preveure un nou pols amb el Constitucional per tirar endavant l'únic text que els tres grups independentistes han sigut capaços d'acordar per rebutjar la condemna dels presos polítics del Tribunal Suprem. Fonts pròximes a la presidència del Parlament, de fet, asseguren que la suspensió al BOPC no fa variar la posició de Roger Torrent, que manté que a la cambra es podrà debatre de tot. "No permetrem que la censura entri al Parlament", va afirmar la setmana passada quan el TC va suspendre l'admissió a tràmit de la resolució conjunta.

La CUP confia que Torrent mantingui la seva paraula, segons ha explicat en roda de premsa la diputada Maria Sirvent. Després de recordar que per als anticapitalistes la proposta de resolució conjunta és "de mínims", Sirvent ha donat per fet que el text es podrà debatre a la cambra tal i com està redactat. "Entenem que no ens hem de moure en cap cas", ha dit, preguntada per la possibilitat d'introduir esmenes per esquivar el veto del TC.

stats