El nou Govern
Política26/04/2021

El trencaclosques de l'estructura de Govern: apostes i friccions entre JxCat i ERC

La gestió dels fons europeus i de les conselleries socials es preveu que seran punts calents

BarcelonaHan passat dos mesos de negociació, però fins avui no s'haurà obert una de les carpetes més delicades per a Esquerra i Junts per Catalunya: la de l'estructura del Govern. La reunió a Lledoners d'aquest dimarts, en què s'implicarà també el coordinador nacional d'ERC i aspirant a president de la Generalitat, Pere Aragonès, serà una primera presa de contacte per intentar resoldre un trencaclosques que, més enllà del sempre difícil repartiment sobre quina conselleria assumeix cada partit, té un repte afegit: el d'incloure la creació de tres noves conselleries –Feminismes, Acció Climàtica i Universitats i Recerca– sense augmentar a priori les tretze que hi ha actualment. Una quadratura del cercle que requerirà una redefinició a fons de l'actual organigrama de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tant Esquerra com Junts tenen propostes de fusionar àrees o canviar competències d'un departament a un altre. En el document que els republicans van fer arribar a JxCat –avançat per l'ARA–, ERC posava sobre la taula, com a mínim, dos canvis: vincular la digitalització (que ara té rang de conselleria) a Universitats i Recerca; i portar les polítiques d'habitatge, que ara són al paraigües de Territori i Sostenibilitat, a l'àmbit d'Afers Socials. Això que vol fer Esquerra no necessàriament encaixa d'entrada amb els plans de Junts. Els de Carles Puigdemont no han opinat sobre les propostes republicanes, insistint que ho faran quan tinguin la foto completa, però d'entrada no veuen amb bons ulls minimitzar l'àmbit de les Polítiques Digitals –va ser una aposta directa de l'expresident el 2017 i de l'encara conseller Jordi Puigneró– i tampoc tenen clar que les polítiques d'habitatge hagin de situar-se a Afers Socials, perquè en el seu moment es va decidir que anessin lligades al departament de Damià Calvet perquè es conjuguessin també amb les polítiques de mobilitat i d'ordenació del territori.

Cargando
No hay anuncios

Aquests dos canvis no seran els únics. Els dos partits preveuen també la possibilitat que Empresa i Treball tornin a estar juntes en un mateix departament com en els governs d'Artur Mas, mentre que Afers Socials –ara amb Treball– podria formar part de la conselleria d'Igualtats. Pel que fa a la conselleria d'Acció Climàtica, una opció sobre la taula és que a dins s'hi englobi també Territori, capgirant el nom actual de Territori i Sostenibilitat per donar un pes més destacat a les polítiques mediambientals.

Punts de fricció

Un altre dels canvis importants que han posat sobre la taula els de Pere Aragonès ja en campanya i al qual Junts s'hi nega, ara per ara, és vincular la gestió dels fons europeus a la presidència. El vicepresident va proposar en campanya la creació d'un comissionat dirigit per l'economista Miquel Puig, però Junts vol mantenir aquest àmbit al departament de Vicepresidència i Economia tal com està ara. Aquest lloc que ara ocupa Pere Aragonès l'assumirà amb tota probabilitat Elsa Artadi si hi ha pacte, i l'actual portaveu de Junts vol comptar amb les mateixes competències que el seu predecessor –i també tot el que té a veure amb l'Agència Tributària de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

I és que, un cop definida l'estructura de les conselleries –en nombre– i el contingut –les àrees que comprenen–, començarà el repartiment entre partits i el ball de noms.

D'entrada, des de Junts es parteix de la premissa següent: tot el que tenia ara a Esquerra ha de passar a mans de Junts i, a partir d'aquí, iniciar el canvi de cromos. Una tesi que no accepten els republicans, perquè això implica cedir la gestió de gairebé el 80% del pressupost que tenien ara –els republicans ocupen les conselleries d'Educació, Salut i Afers Socials, que són les que tenen més recursos– al partit de Carles Puigdemont.

Cargando
No hay anuncios

És en aquest punt on, més enllà dels fons europeus, hi pot haver l'altre entrebanc de la negociació: Junts ambiciona ara pilotar Salut –va proposar Josep Maria Argimon de conseller– i també Educació, mentre que Esquerra no vol perdre les dues conselleries i espera que els de Puigdemont cedeixin en alguna. En aquest sentit, cobra força la possibilitat que no sigui un executiu de compartiments estancs, de manera que hi hagi departaments amb responsabilitats compartides. On en canvi sí que sembla que hi haurà menys debat és a Interior –que correspondrà a ERC– i Justícia, que passaria a Junts.

Malgrat que públicament els dos partits asseguren que el repartiment del Govern hauria de ser fàcil i ràpid, els precedents de les últimes setmanes indiquen que el camí no serà lliure d'obstacles entre socis.