L’ENQUESTA DE L’ARA
Política 17/09/2017

ENQUESTA DE L'ARA: Tres de cada quatre catalans rebutgen la repressió de l’Estat

La majoria de votants de tots el partits estan en contra de perseguir ciutadans i empreses

Aleix Moldes
2 min
Centenars de persones es van reunir a plaça Sant Jaume per donar suport als alcaldes investigats.

BarcelonaL’estratègia jurídica i policial de l’Estat per reprimir el referèndum de l’1 d’octubre va començar amb la suspensió de la llei que l’empara per part del Tribunal Constitucional (TC), però ha continuat amb accions de la fiscalia contra els alcaldes; de la Guàrdia Civil contra les impremtes que s’encarregaven de la cartelleria i les paperetes, i dels Mossos i les policies locals contra les persones que han enganxat cartells sobre l’1-O. Les accions contra empreses i persones són àmpliament rebutjades per la ciutadania, segons es pot extreure de l’enquesta de l’ARA. Un 75,8% dels enquestats consideren que no s’han de perseguir penalment els ciutadans i les empreses que col·laborin en l’organització del referèndum, i només el 14,4% consideren que sí que s’hauria d’actuar contra ells.

ENQUESTA DE L'ARA: Tres de cada quatre catalans rebutgen la repressió de l’Estat

Quan ens endinsem en les dades, comprovem que és una opinió pràcticament unànime independentment del partit pel qual se senti més simpatia. Els votants del PP són els únics que estan dividits en aquesta qüestió: un 41,7% consideren que s’ha d’actuar penalment també contra la societat civil, mentre que un 43,8% no són partidaris d’aquest tipus d’actuació. En canvi, els simpatitzants de Cs, que són els més contundents en la seva exigència de responsabilitats als càrrecs de la Generalitat, es desmarquen clarament de la persecució de la ciutadania i de les empreses: només el 24% defensen aquesta estratègia, davant del 63% que la rebutgen. Els percentatges encara són més exagerats entre els simpatitzants del PSC, dels comuns i, sobretot, dels partits a favor del sí.

Els ciutadans també rebutgen massivament l’acció penal contra els alts càrrecs de la Generalitat (el 63,6% hi estan en contra), tot i que aquesta via és l’opció majoritària entre els simpatitzants del PP (58,3%) i, sobretot, de Cs (75%). El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha mostrat públicament el seu suport a la justícia en les accions contra aquells càrrecs electes que se saltin la llei per col·laborar amb el referèndum. Els seus votants, però, no en són partidaris: un 45,7% hi estan en contra, i un 36,2%, a favor. Entre el sobiranisme, els percentatges de rebuig tornen a ser, un cop més, inapel·lables.

ENQUESTA DE L'ARA: Tres de cada quatre catalans rebutgen la repressió de l’Estat

Resposta a la prohibició

Cap de les accions policials i judicials contra l’1-O té el suport ciutadà: un 68,5% rebutgen que la policia requisi urnes i tanqui els col·legis electorals; un 75,8%, que s’actuï contra els funcionaris, i un 75,5%, que se suspengui l’autonomia de Catalunya. Ara bé, els percentatges baixen quan es posen sobre la taula accions de protesta contra l’Estat.

Un 47,4% dels catalans estan disposats a protestar contra la prohibició de l’1-O. En canvi, n’hi ha un 19% que, tot i estar en contra de la prohibició, no es mostren disposats a protestar contra l’Estat, i un 25% que, directament, estan d’acord amb l’anul·lació del referèndum. La campanya electoral tot just ha començat i en onze dies es calibrarà la capacitat de mobilització dels partidaris del dret a decidir.

stats