Política 18/07/2013

El TC diu que els seus magistrats poden militar en partits polítics

'El País' revela aquest dijous que Francisco Pérez de los Cobos va pagar quotes de militant al PP mentre era magistrat. El president del TC ha convocat aquest matí tots els membres de l'alt tribunal per donar explicacions

Ara / Agències
3 min

BarcelonaEl Tribunal Constitucional (TC) assegura que la llei permet que els seus magistrats militin en partits polítics. Així ho ha afirmat l'alt tribunal en un comunicat fet públic aquest migdia de dijous, després d'una reunió d'urgència convocada pel mateix president del TC, Francisco Pérez de los Cobos. Avui, el diari 'El País' revela que, d'acord amb el sumari del cas Bárcenas, De los Cobos va pagar quotes de militant al PP entre el 2008 i el 2011, fins i tot després de ser proposat magistrat, el desembre del 2010. De fet, segons el mateix diari, el president del TC hauria admès davant dels altres magistrats la seva militància al PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el comunicat emès després de la reunió, l'alt tribunal defensa que ni la Constitució ni la llei orgànica del Tribunal Constitucional no estableixen cap incompatibilitat pel fet que els magistrats militin en un partit polític.

Pérez dels Cobos ha convocat els magistrats a un ple informal aquest matí, arran de la publicació d''El País', i després de la reunió, que ha durat poc més d'una hora, el TC ha fet públiques les seves conclusions sobre el tema.

En el comunicat, el Tribunal Constitucional es defineix com "una institució de l'Estat que, igual que els seus magistrats, no forma part del Poder Judicial".

"L'article 159.4 de la Constitució fixa que la condició de membre del Tribunal Constitucional és incompatible, entre d'altres supòsits, 'amb l'exercici de funcions directives en un partit polític o en un sindicat, i amb l'ocupació al servei dels mateixos'", diu també la nota.

"Per contra, l'article 127 de la mateixa Constitució prohibeix als membres del Poder Judicial la pertinença a partits polítics o sindicats, sense distingir entre la simple militància i l'acompliment de funcions directives", afegeix.

"La llei orgànica del tribunal constitucional ofereix en el seu article 19.1 una redacció idèntica a la del 159.4, en referir-se al règim d'incompatibilitats dels seus magistrats", diu també la nota del TC.

"La jurisprudència del Tribunal Constitucional així ho ha aplicat en la interlocutòria 226/1988, de 16 de febrer, en què assenyala clarament que la llei orgànica d'aquest tribunal, d'aplicació prioritària respecte de la llei orgànica del Poder Judicial i de la llei d'enjudiciament civil, no impedeix que els magistrats d'aquest tribunal puguin pertànyer a partits polítics, i només se'ls impedeix ocupar dins dels partits càrrecs de caràcter directiu", conclou la nota.

Pérez de los Cobos és president del Tribunal Constitucional des del juny del 2013 en substitució del progressista Pascual Sala, i va ser nomenat pel Senat a proposta del PP. Va ser catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona i ha assessorat, mitjançant l'elaboració de dictàmens o informes, diverses institucions, entre les quals hi ha el departament de Treball de la Generalitat de Catalunya.

Segons publica 'El País', els 'papers' del sumari del cas Bárcenas recullen que va pagar 37,14 euros anuals al PP entre el 2008 i el 2011, una quantitat que coincideix exactament amb la quota mínima que paguen els militants del PP a la ciutat de Barcelona. Pérez de los Cobos no va explicar aquesta vinculació política quan va comparèixer al Senat per ser escollit, i els juristes consultats per 'El País' consideren que l'afiliació suposa una "incompatibilitat claríssima".

Els experts jurídics que cita 'El País' discrepen de les explicacions del Constitucional i apunten que, en la mesura que la llei del TC sí que fa referència a les incompatibilitats del Poder Judicial, Perez de los Cobos té expressament prohibit ser militant d'un partit i exercir el càrrec. Citen l'article 395 de la llei orgànica del Poder Judicial, que diu que els jutges o magistrats "no poden pertànyer a partits polítics o sindicats o tenir feina al servei dels mateixos".

stats