Política 22/04/2015

Trillo i Martínez-Pujalte van cobrar per assessorar una constructora mentre eren diputats, segons Hisenda

Segons ha confirmat El País l'informe descobreix que els populars haurien cobrat 354.000 i 75.000 euros respectivament

Ara
2 min
Federico Trillo en una imatge d'arxiu /ARA

MadridEls exdiputats valencians del Partit Popular Vicente Martínez-Pujalte i Federico Trillo van cobrar comissions del Grupo Collosa, constructora especializada en obra civil que segons l'Agència Tributària es va beneficiar pels parcs eòlics de Castella i Lleó. Trillo, que ara és ambaixador espanyol a Londres, va rebre 354.560 euros en tres anys i Martínez-Pujalte 75.000 en poc més d'un any. Hisenda ha ha desvelat que els exdiputats del PP van obtindre aquestes quantitats a través dels seus respectius despatxos, 'Estudio Jurídico Labor' i 'Sirga XXI Consultores'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El contracte amb la empresa de Trillo es va signar el 10 de febrer de 2006 i en aquest el Grupo Collosa es compromet a pagar 9.000 euros al mes a l'Estudio Jurídico Labor per l'"assessorament general i jurídic de l'empresa", el qual inclou serveis d'assessorament en els àmbits administratiu, constitucional, penal, civil i mercantil, "els estudis i estratègies de mercats o sectors i les aliances o unions empresarials, diversificació i millora en l'organització", així com les "possibilitats d'inversions exteriors de l'empresa". Segons Hisenda entre 2006 i 2008 Collosa va pagar més de 354.000 euros. Les factures s'han aportat, però no s'ha pogut acreditar la realització dels serveis que es descriuen en aquestes.

Segons assegurava aquest dimecres el mateix Trillo al diari El País, "Collosa és una constructora forta que volia una redefinició estratègica en el mercat i una reestructuració de l'estatut jurídic". Un portaveu de Collosa va admetre al mateix periòdic que els contractes "es refereixen a serveis d'assessoria al consell d'administració, que de manera habitual contracta assessors externs" i que "tenen naturalesa d'assessoria que no sol materialitzar-se en informes; en quasi ningun cas hi ha informes per escrit".

En finalitzar el contracte amb el que va ser ministre de Defensa i president del Congrés, el Grupo Collosa va signar un contracte de 5.000 euros al mes amb "Sirga XXI Consultores", propietat al 50% de l'exportaveu popular de la Comissió de Pressupostos Vicente Martínez-Pujalte, i l'actual senadora i abans diputada popular per Valladolid Ana María Torme. En un any i tres mesos, la consultoria va rebre 75.000 euros de la constructora

L'informe d'Hisenda assegura que Martínez-Pujalte va ingressar entre 2009 i 2011 més de 200.000 euros de Sirga XXI Consultores. Aquesta quantitat es suma a la que rep del Congrés, ja que la cambra va autoritzar el diputat per exercir en el despatx. en la seva declaració d'ingressos consta que l'any 2011 va ingressar 44.168,41 euros, però Hisenda assegura que en va ingressar 65.706. El diputat assegura que desconeix el motiu de desfasament i que tots els seus ingressos a través de Sirga són correctes.

Trillo i Martínez Pujalte han admès que van cobrar d'una constructora especialitzada en obra pública mentre eren diputats tot i que han matisat que van complir amb tots els requisits legals i les seves obligacions fiscals. A través d'un comunicat, Trillo lamenta que "s'utilitzin de forma manipulada i esbiaixada dades tributàries dels contribuents".

Per la seva part, Martínez Pujalte ha assegurat que té "l'absoluta tranquil·litat d'haver-ho fet tot correctament" i d'haver "actuat d'acord completament amb la legalitat".

stats