Política 28/06/2021

El TSJ de Madrid confirma l'absolució de Cifuentes pel cas Màster

Desestima el recurs de la Fiscalia, que demanava que es repetís el judici

ARA
2 min
La presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes.

MadridEl Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha confirmat aquest dilluns l'absolució de l'expresidenta madrilenya Cristina Cifuentes pel cas Màster, en contra de la petició de la Fiscalia que reclamava que es repetís el judici. Segons la sentència de la sala civil i penal, el tribunal que va absoldre l'exlíder popular "no va incórrer en un dèficit de motivació ni el seu discurs era irracional ni va ometre raonaments sobre alguna prova important", tal com indicava el ministeri públic.

En canvi, sosté que "la sentència explica de manera detallada les raons per l'absolució" de Cifuentes. A més, admet parcialment el recurs de les altres dues condemnades per l'Audiència Provincial de Madrid i els rebaixa la pena: a Cecilia Rosat, a un any de presó –la condemna inicial era d'un any i sis mesos– i a Teresa Feito, a dos anys –estava condemnada a tres.

A la sentència, encara que l'alt tribunal madrileny admet que la decisió de l'Audiència Provincial "no exclou el relat" del ministeri fiscal, conclou que no "lesiona el dret a la tutela judicial efectiva". La confirmació de l'absolució de Cifuentes arriba cinc mesos després que l'Audiència la declarés no culpable. L'expresidenta madrilenya estava acusada d'induir a falsificar l'acta del seu treball de final de màster. Tot i això, el jutge va considerar que no va quedar provat que Cifuentes "impulsés, suggerís o pressionés" ningú per aconseguir-ho, un dels principals arguments de la defensa de l'expresidenta, que va justificar al judici que havien falsificat l'acta d'amagat seu.

A la sentència del mes de febrer el magistrat sí que va condemnar les altres dues processades pel mateix cas de falsedat: a la professora i assessora de la Comunitat de Madrid Teresa Feito, a tres anys de presó, i a la docent Cecilia Rosat a un any i sis mesos. Després de saber la decisió del jutge, la Fiscalia de Madrid va recórrer la resolució en un escrit molt crític en què va demanar que es repetís el judici amb una composició diferent de la sala que va enjudiciar els fets, presidida pel magistrat Luis Carlos Pelluz. Llavors el ministeri fiscal demanava tres anys i tres mesos de presó per a Cifuentes. Però el TSJM ha valorat l'exposició de motius de la Fiscalia com a "meres hipòtesis": "Insuficients per determinar una sentència condemnatòria". Ara l'única via que queda al ministeri fiscal per intentar reobrir el cas és un recurs de cassació al Tribunal Suprem.

stats