Judicialització

El TSJC aparta Barrientos i ajorna el judici a la mesa del Parlament

El tribunal accepta la recusació de Costa i admet que el fet que marxés d'un acte mentre intervenia Torrent no és "neutral"

2 min
El president del TSJC, Jesús María Barrientos.

BarcelonaGir de guió, almenys temporal, en la causa contra l'anterior mesa del Parlament per haver permès el debat i votació de resolucions a favor del referèndum i en contra de la monarquia. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acceptat la recusació del president del TSJC, Jesús María Barrientos, plantejada per l'exvicepresident del Parlament Josep Costa. Això vol dir que el tribunal aparta aquest magistrat de la causa i, automàticament, també ajorna el judici –previst inicialment per als dies 12, 13 i 15 de juliol– perquè se substitueixi Barrientos per un altre magistrat. El TSJC admet la recusació pel fet que Barrientos es va aixecar i va marxar d'un acte en què es denunciava la situació "dels presos polítics". Era el 23 de febrer del 2018 al Col·legi d'Advocats i qui parlava era el llavors president del Parlament, Roger Torrent, que està imputat en la causa. Costa esgrimia que aquesta acció denotava la seva parcialitat i el tribunal també creu que "no és un acte neutral, sinó una manifestació en forma pública i contundent del desacord amb la persona".

"Si tenim en compte que altres personalitats com el mateix ministre de Justícia i una vocal del Consell General del Poder Judicial van romandre als seus seients, l'aparença d'imparcialitat es deteriora encara més", assegura el TSJC en una resolució, que, tot i això, destaca que no "dubten" de la imparcialitat de Barrientos. "Que nosaltres no dubtem no significa que no existeixin serioses i fundades raons perquè el recusant i part de la societat puguin tenir-les", diu la interlocutòria del tribunal.

La demanda de recusació era de Costa, tot i que el protagonista dels fets, Torrent, no va optar per aquesta via. De fet, la recusació de Costa esgrimia més motius, com que Barrientos, president del TSJC, és escollit pels partits del Parlament, però el tribunal els ha desestimat, així com una altra petició de recusació d'Adriana Delgado, exsecretària de la mesa. "Ell va defensar la seva imparcialitat insultant i faltant al respecte, motiu pel qual ahir el vàrem recusar per tercera vegada. Els seus companys han acceptat la recusació per unanimitat", ha celebrat Costa des de Twitter. També l'actual conseller d'Empresa, Roger Torrent, ha denunciat que "aquest judici no s'hauria de celebrar mai": "La llibertat d’expressió i l’autonomia dels diputats empara tots els debats del Parlament", ha afegit en una piulada.

stats