Política 02/07/2019

El TSJC anul·la l'elecció de Carles Pellicer com a alcalde de Reus per la negativa de la CUP a acatar la Constitució

Aquest dimecres es repetirà la votació en un ple extraordinari

Ara / Acn
2 min
El TSJC  anul·la l'elecció de Carles Pellicer com alcalde de Reus per la negativa de la CUP a acatar la Constitució

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat l'elecció de Carles Pellicer (JxCat) com a alcalde de Reus per la negativa dels tres regidors de la CUP a jurar o prometre acatar la Constitució. Vox va presentar un recurs al TSJC en relació a les fórmules utilitzades per alguns regidors, que complementaven la promesa d'acatament a la Constitució amb expressions aparentment incompatibles com l'adhesió als valors de la República Catalana o la independència de Catalunya. "Ni juro ni prometo, simplement accepto i acato un procediment forçada i obligada per la Junta Electoral Central", va ser la fórmula que van fer servir els tres regidors cupaires.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons l'entitat espanyolista Impulso Ciudadano, la sentència deixa clar que per accedir al càrrec de regidor s'ha d'acatar expressament la Constitució i que no poden participar en la constitució de les corporacions locals i en les eleccions d'alcaldes els que "se situïn al marge de la legalitat constitucional", com ha passat amb els tres regidors de la CUP de Reus que es van negar obertament a jurar o prometre la Constitució, manifestant que simplement acataven el procediment forçats i obligats per la Junta Electoral Central.

Pellicer va ser elegit pels set vots de la seva formació i els sis d'ERC, mentre que els tres cupaires van fer un vot nul.

Situació contrària a Sant Pol de Mar

A diferència de Reus, a Sant Pol de Mar el TSJC ha avalat la fórmula de prometença d'alguns regidors i ha desencallat la constitució de la Diputació de Barcelona. El tribunal ha desestimat, així, el recurs que havia presentat el número dos del PSC a Sant Pol de Mar, Enrique Abad. Aquest recurs impedia que la Junta Electoral d'Arenys, de la qual depèn Sant Pol, pogués registrar els regidors i, per tant, que es poguessin nomenar els dos diputats d'aquest territori: Annabel Moreno (ERC), alcaldessa d'Arenys de Mar, i Joan Carles Garcia (JxCat), alcalde de Tordera. En conseqüència, tampoc es podia convocar el ple de la Diputació. Amb la resolució del TSJC, un cop la JEC d'Arenys registri els regidors, el ple de la Diputació podria acabar sent la setmana vinent.

stats