Política 30/07/2020

El TSJC confirma el processament de Jové i Salvadó pels preparatius de l'1-O i els deixa a un pas del judici

Conclou que no se'ls van vulnerar drets al jutjat d'instrucció número 13 ni el 20-S amb els escorcolls

Ara
2 min
El TSJC confirma el processament de Jové i Salvadó pels preparatius de l'1-O i els deixa a punt de judici

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat els recursos presentats per Josep Maria Jové i Lluís Salvadó contra el seu processament pels preparatius de l'1-O. La interlocutòria confirma, com ja va fer la magistrada instructora a l'abril, el seu processament pels delictes de desobediència, prevaricació, malversació i revelació de secrets, i conclou que durant la investigació al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona no es van vulnerar els seus drets fonamentals ni de defensa, ni tan sols quan se'ls van punxar els telèfons i es van escorcollar els seus despatxos i domicilis el 20-S. Fiscalia, Advocacia de l'Estat i Vox s'havien oposat als recursos.

En la seva interlocutòria de 32 pàgines, la sala civil i penal rebat un a un tots els arguments dels processats. Així, considera que no hi ha hagut indefensió de Jové ni Salvadó, ni s'han vulnerat els seus drets perquè, mentre eren investigats al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, a partir del setembre del 2017 fins que van ser elegits diputats al Parlament, el desembre del 2017, es van poder defensar plenament. A més, nega que s'hagin incorporat proves d'altres processos on no fossin presents, i diu als advocats que no n'han aportat cap exemple. L'escrit recorda que la investigació inicial d'instrucció del 13 era pel suposat espionatge fiscal de la Generalitat als ciutadans i el possible camuflatge de 400 milions dins el pressupost del Govern per organitzar l'1-O. Per això es va dirigir la investigació contra el departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda.

Els magistrats també diuen que el delicte de prevaricació es basa en el conveni entre Vicepresidència i l'Idescat per accedir a dades del cens per elaborar el cens electoral per al referèndum independentista. També diu que el delicte de malversació, tot i que s'hagi jutjat al Tribunal Suprem sense la presència de Salvadó ni Jové, també es pot aplicar als dos processats perquè formaven part del control de la despesa de la Generalitat.

A Salvadó li recorda específicament que el programa per millorar la Hisenda catalana preveia escenaris postreferèndum quan el TC ja l'havia impugnat i havia recordat que la Generalitat no podia gestionar impostos no cedits. Finalment, considera proporcionals les mesures cautelars de compareixença mensual als jutjats, sigui el més pròxim a casa seva o al mateix TSJC, prop del Parlament on treballen, a més de lliurar el passaport per no anar-se'n a l'estranger.

A finals de juny Jové i Salvadó van pagar 1,6 milions d'euros de fiança gràcies a les aportacions de la Caixa de Solidaritat. Jové té pendent una altra fiança, de 2,8 milions, que el Tribunal de Comptes ha de determinar si està abonada amb la causa de l'1-O al Tribunal Suprem.

stats