Política 15/09/2017

El TSJC rebutja prohibir a Gordó sortir d'Espanya i tampoc l'obliga a entregar els seus mòbils

La fiscalia havia demanat les mesures cautelars després de la seva declaració pel cas 3%

Pau Esparch
3 min
El diputat no adscrit Germà Gordó, acompanyat del seu advocat, ahir sortint de declarar

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat les dues mesures cautelars que els fiscals del cas 3% havien demanat aplicar al diputat no adscrit (va ser expulsat de JxSí) i exconseller de Justícia Germà Gordó. L'alt tribunal ha rebutjat prohibir a Gordó sortir d'Espanya i tampoc l'ha obligat a entregar els seus telèfons mòbils. Ahir, després que l'exconseller declarés durant més de quatre hores al TSJC, la fiscalia va reclamar –amb el suport de l'acusació popular que exerceix la CUP– que l'exconseller lliurés els telèfons per poder rastrejar l'agenda del polític. Gordó va entregar voluntàriament al jutge un dels seus dos mòbils, el de diputat (proporcionat pel Parlament). Ara, amb la decisió del magistrat, no haurà de lliurar el mòbil particular.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la interlocutòria del magistrat del TSJC Carlos Ramos, els fiscals van sol·licitar que es requisessin els dos mòbils que Gordó, segons va declarar ell mateix, utilitza: el del Parlament i el que fa servir com a advocat. La fiscalia va demanar investigar les dades que podia tenir anotades a la seva agenda Outlook associada al Parlament i a l'aplicació de l'agenda del telèfon. El ministeri públic va limitar la consulta a les dades que hi hagués entre els anys 2010 i 2016. El jutge ha apuntat que l'exconseller i el seu advocat no es van oposar a aquesta petició i van expressar "la seva intenció de col·laborar amb la investigació judicial".

Tot i això, van considerar innecessària la intervenció de les dades de l'Outlook perquè van recordar que ja s'havien analitzat en l'operació que a finals de juliol la Fiscalia Anticorrupció va fer amb agents de la Guàrdia Civil a la cambra catalana, entre altres espais, per reconstruir l'agenda de Gordó. El diputat i el seu advocat van al·legar que no hi havia informació rellevant "en cap altra aplicació" del mòbil del Parlament, malgrat que van entregar el telèfon al jutge. Pel que fa al mòbil particular, que Gordó utilitza per a la seva feina d'advocat, l'exconseller va argumentar que l'havia comprat feia poc i que per això no s'hi poden trobar dades del període que sol·licitaven els fiscals.

En el cas de la petició de prohibir a Gordó sortir d'Espanya, el diputat i el seu lletrat s'hi van oposar. Segons el magistrat del TSJC, van al·legar falta de fonament i van avançar que la seva intenció és demanar el sobreseïment de la causa oberta a l'exconseller pel cas 3%.

No hi ha dades noves al telèfon del Parlament

El jutge ha justificat que no ha acceptat l'exigència de la fiscalia i l'acusació popular que Gordó lliuri els seus mòbils perquè un especialista de la policia judicial que ahir va inspeccionar el telèfon del Parlament, després que el diputat l'entregués, va concloure que és "inútil" perquè no hi ha dades noves més enllà de les que es troben a l'agenda Outlook, que ja es va analitzar a finals de juliol. Sobre el mòbil particular, el magistrat ha valorat que no hi ha indicis que pugui tenir "dades d'interès" per a la investigació.

Pel que fa a la sol·licitud de prohibir a Gordó sortir d'Espanya, el jutge del TSJC ha exposat que l'únic argument dels fiscals va ser "l'eventual possessió de fons a l'estranger" que, segons el magistrat, "almenys de moment" no disposa d'indicis. Ha afegit que aquesta imposició no tindria prou suport legal, tenint en compte que es tracta d'una mesura restrictiva de drets, mentre ha destacat que s'hauria de considerar justificada per a la instrucció judicial, que no és el cas, ha apuntat el jutge.

stats